пʼятницю, лютого 20, 2015

А сотню вже зустріли небеса...

   Ось уже минає рік, як Україна живе іншим життям і, та зима, що нас змінила назавжди, подарувала людям інші цінності, розділила історію нашої країни на до і після. 
   Нагадаємо, минулого року 22 січня 2014 року Україну і світ шокувала страшна звістка: в центрі Києва були вбиті перші активісти протесту, які обрали європейський шлях для України. Та це не зламало українського духу, а навпаки, ще дужче згуртувало людей у їх рішучості та вірі у перемогу. Євромайдан став дієвою формою волевиявлення мільйонів громадян, яке здивувало весь світ нечуваним патріотизмом. Але, на превеликий жаль, жахіття продовжились і 18-20 лютого відбулися масові розстріли мирних громадян.
Хоробрі та відчайдушні серця, які зуміли заявити про себе, перевернувши свідомість більшості українців, стали на шлях боротьби за волю, честь і справедливість, віддали найдорожче – свої життя. 
Під час прощання, із загиблими повстанцями, в жалобних промовах їх назвали «Небесною сотнею». Серед Героїв Небесної Сотні були й наші земляки - волиняни: Сергій Байдовський, Василь Мойсей, Едуард Гриневич, Юрій Сидорчук, Іван Тарасюк, Віктор Хом’якЧитаючи про цих сміливих чоловіків, розумієш: це світлі люди, прекрасні сім’янини, добрі господарі, майстри «золоті руки», які вже збудували свої садиби, народили дітей і понад усе любили Україну.
Ці надзвичайно сумні та трагічні події, які назвали Революцією Гідності, неодмінно знайдуть своє відлуння на сторінках підручників з історії, у поезіях та піснях талановитих людей, які вже пишуть з усіх куточків України і навіть, далеко за її межами, продовжуючи присвячувати свої твори пам'яті Героїв.
А ми в свою чергу, теж не маємо права забувати, за що вони віддали своє життя і пильнувати , щоб знову не впасти в оманливу сплячку. Тому, 20 лютого для школярів в нашій бібліотеці була проведена година-пам’яті.
Розпочався захід хвилиною мовчання у жалобі за загиблими Героями Майдану.
 Далі під сумні та тужливі звуки пісні «Пливе кача по Тисині» вийшла учениця 7 кл. Бондар Катерина, яка розповіла присутнім одноліткам про ті страшні події, які випали на долю української нації. 
Після чого, зацікавлені слухачі познайомилися ще й із життєвим шляхом наших героїв-краян, а на останок переглянули добірку відео сюжетів на тему "Євромайдан: хроніка подій"
 Також, до дня вшанування полеглих за майбутнє України, була організована книжково-ілюстративна виставка 
 “ Небесна Сотня: герої, які змінили хід історії України”.
Користувачі залюбки знайомилися з літературою, яка представлена на виставці: «Європейський вибір», «Національна ідея і національна воля», зібрані тематичні папки із матеріалами та відомостями про Небесну Сотню та Євромайдан, статті з періодичних видань:” Вісті Ковельщини ”,”Волинь-нова ” та інші.
Віра, надія та любов – три основні Божі чесноти, які мають стати фундаментом життя, основою нашого світогляду.  І навіть сьогодні, у сучасному світі, де часто панують зовсім протилежні настрої душі, знаходяться серця вірні Господнім настановам, ті, які готові показати іншим шлях до світла, правди та істинної свободи навіть заплативши за це занадто дорогу ціну. 
Найкращим прикладом такої героїчної самопожертви стала «Небесна сотня»наша біль і гордість, сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас. Імена героїв-патріотів назавжди закарбує історія, як найкращих синів нашого українського народу, бо герої – не вмирають, вони житимуть в нашій пам'яті вічно.
Небесній сотні, шана й молитви
За чисті душі, що злетіли в небо
Їм шлях високий Боже освяти
І в мирі Господи прийми до себе.
Слава Україні! Героям Слава!