вівторок, травня 03, 2016

Великдень іде – свято в душі несе

 
     Серед український народних свят одним із найбільших і найурочистіших є ВеликденьСвітле Христове Воскресіння. Цього дня Ісус Христос воскрес із мертвих і це стало символом перемоги життя над смертю, а також,торжества правди, свободи та любові. Це свято ще називають Пасхою – від назви старозавітного свята Пейсах, яке відзначали іудеї в пам'ять про звільнення з єгипетського полону.
 Свято Христового Воскресіння багате на церковно-обрядові й народні звичаї. Основні його символи – це, звичайно ж, паска й писанка. Тому саме цій великодній темі був присвячений наш урок народознавства «Ясний Великдень на землі» та літературно-мистецька виставка «Великдень іде – свято в душі несе», яку допомагали нам створювати юні відвідувачі бібліотеки.
Також, для діток були організовані великодні забави. Спочатку бібліотекарі розповіли їм легенду про винекнення крашанок та писанок, значення на них символів й кольорів, а на знання традиційних страв провели вікторину «У великодньому кошику»Далі продовжили захід цікаві ігри-забави «Битики», «Вербич» та «Передай писанку».

Як відомо, особливий вияв пасхальної радості відображають гаївки величальні пісні, тому ми не могли їх оминути увагою та підготували добірку кращих з них під назвою «Заспіваймо, паняночки, веселої гаївочки». Тож, малеча та інші присутні не тільки слухали, а й з радістю підспівували.

 Швидкоплинний час змінює і вносить свої корективи у давні традиції українців, тому під час заходу більшість присутніх дітей відкрили для себе щось нове і непізнанне, по-новому побачили Великоднє свято, яке набуло нових барв, відтінків, значень. 
І кожен має запам'ятати, що потрібно не тільки знати й берегти культурно-мистецьку спадщину свого народу, але й неодмінно примножувати це безцінне надбання.