неділю, жовтня 28, 2012

Квіти осінні, квіти останні... скоро їх вкриють сніги

      Настала осінь, але ще гріє тепле сонечко і ще квітник наповнений квітами. Ще цвітуть та буяють в неперевершеній красі, всіма барвами та відтінками чорнобривці, жоржини, хризантеми, айстри, троянди, створюючи святковий настрій. Та зрештою, ночі та ранки вже по-осінньому холодні і відчувається подих золотої осені. Дні стрімко коротшають, а температура помітно знижується.
Що за чудо осіння палітра!
Сум і радість в пейзажі звучить.
Онде квітка остання розквітла,
Павутинка на вітрі тремтить.
Осіння палітра змінилася знову:
На небі химерні хмаринки.
Краса не підвладна ні пензлю, ні слову,
Казкові осінні картинки.
     Осінь - одна з найбільш яскравих і одночасно сумних пір року, тому так важливо, напередодні  холодної зими, зберегти останні яскраві фарби осінніх квітів, якомога довше. Тож, квітникарям розслаблятися не варто, бо справжня осінь може настати миттєво – і дощі підуть, і заморозки вдарять. Адже, у другій половині жовтня велика ймовірність нічних заморозків.

Сю ніч квітка питала квітку: 
— Що ж це робиться, поясни?
Тільки вчора було ще влітку,
          а сьогодні вже восени!
                           Ліна Костенко.
    Безперервно квітучий сад  мрія кожного квітникаря-любителя. Звичайно, кожен хотів би мати приголомшливо красивий сад, в якому барвистим кольоровим феєрверком одночасно спалахнули б  усі рослини. Кожна  людина  може стати хорошим квітникарем, але для цього корисно знати й  про найбільш ймовірні проблеми, які можуть виникнути з вашими зеленими вихованцями.
   Тож, ми пропонували протягом щомісячних засідань клубу «Квітникар» по декілька порад нашим квітникарям-любителям. Цими корисними порадами ми хочемо поділитися й з Вами.
   Отже, осінь час, коли в саду можна підготуватися до майбутнього року. «У травні працюй за п’ятьох, у жовтні за десятьох» стверджує в’єтнамське прислів’я. Робіт в квітнику  восени  дійсно дуже багато, адже саме зараз час посадки рослин, поділ багаторічників, очистки клумб від надземної частини однолітніх, багаторічних квітів, підготовка квітників до нових посівів та внесення органічних добрив.
Така красива осінь золота,
Палітра в неї дуже непроста.
Тонів й відтінків — не перелічить.
А в квітах нині скільки кольорів!
Вишиває осінь на канві зеленій
Золоті квітки.
Квіти оживають, і з дерев спадають
Жовті нагідки.
                                                   Олександр Олесь
 
      Симфонія фарб і форм в квітниках створює настрій саду з ранньої весни до пізньої осені і варто знати те, що рослини, які ви хочете побачити у своєму квітнику навесні, треба висаджувати у вересні чи на початку жовтня. Краще спланувати й розмістити всю композицію квіткового саду відразу, зробити правильний підбір рослин, які складуть його основу, і скомпонувати їх так, щоб на майбутній рік ви могли довго милуватися їхньою красою.

    При оформленні квіткових композицій необхідно враховувати певні колірні співвідношення й закономірності простору. Наприклад: навесні цвітуть примули, нарциси, крокуси, тюльпани, айстра; улітку - гвоздика, дзвіночок; восени - хризантеми, чорнобривці.
    Якщо земля суха, то всі висаджені  культури варто поливати. Інакше посаджені восени рослини можуть піддатися  захворюванням і будуть слабко розвиватися. Прополка, як і раніше актуальна: бур'янисті трави є притулком для комах-шкідників та збудників захворювань.
    Важливою роботою восени в квітнику буде посадка цибулинних рослин, до яких відносяться тюльпани, нарциси, крокуси, іриси. Найкраще саджати саме восени, щоб навесні їх не тривожити і не пересаджувати. Грунт необхідно підготувати заздалегідь, внести добрива відповідно до кожної культури.
   Особливої уваги потребують восени  не зимостійкі  рослини, які доводиться вкривати на зиму. Це стосується й троянд, укриття яких починають із обрізки.
   Наприкінці жовтня, до настання заморозків, обов'язково викопують всі не зимуючі в ґрунті цибулинні й бульбові квіткові культури.
    У цей же час продовжують доглядати за зимуючими в ґрунті багатолітниками. Багаторічні рослини є яскравими представниками квіткового світу і становлять найбільшу і різноманітну групу, що відрізняються невибагливістю та тривалим цвітінням.

    У цих рослин обрізають надземну частину і за необхідності пересаджують на інше місце, щоб омолодити кущі. Але працюючи, не варто забувати і про ті квіти, що ростуть зараз. Неморозостійкі рослини можуть ще цвісти, якщо землю ввечері перед заморозком рясно полити.
   Кімнатні рослини, що досі ще залишилися в саду чи на балконі, на свіжому повітрі, вносять в будинок, щоб вони не страждали від істотних перепадів денних і нічних температур.

Вночі мороз на квітах ночував
І квіти вкрила паморозь біленька.
Мороз додолу квіти нагинав
І холодив їх цілу ніч добренько.
А вранці-рано сонце розцвіло
І засміялось ніжно промінцями.
Подарувало щедро всім тепло
І зазвучало гарними піснями.
Голівки квіти дружно підняли,
І розлилася паморозь росою.
                                       А пізні квіти знову зацвіли
                                              Й порадували цілий світ красою.

    Осінь – це ще й пора підбиття підсумків. Тож, ми хочемо розповісти про роботи, які велися протягом весняно-літніх місяців нашими квітникарями та їхні досягнення.  
   Яскраві фарби, пишні квіти, сильні аромати – таку незвичайну красу можна побачити в квітнику нашої любительки рослин Мартинюк Н.І. Зараз в її осінньому саду царюють різні відтінки  від коричневого, солом'яно-жовтого до бурого. Розбавляє цю колірну гаму відтінки зеленого, жовтогарячого, червоного та їхніх сполучень.
    Ніна Іванівна за свою любов та відданість рослинам, за вміння створювати гарні квіткові композиції навколо дому, зацікавила не тільки сусідів чи жителів свого села, а й представників масової інформації.
    Журналістка газети «Слово Волині» завітала в нашу бібліотеку, щоб дізнатись про талановитих людей нашого села і ми не могли не згадати одну з кращих наших квітникарів – Мартинюк Н.І. Під враженням її  розповідей про свій квітковий сад, було написано чудову статтю про любов, ніжність та відданість дбайливої господині до свого захоплення – квітів.
    Її обійстя потопає у зелені. На подвір`ї і перед хатою – квіти, у садку – доглянуті дерева і кущі, на городі – охайно виполоті грядки овочів. На городі відведене місце і для лікарських рослин – материнки, шавлії, лаванди, ромашки.
     А я між квітами-жоржинами,
Як поміж зорями іду.
А квіти світяться рубінами.
Яка краса в моїм саду!
     У подвір'ї в’ється клематис, гойдається на вітрі любисток, пишно цвітуть майори. Окраса квітника – трояндові кущі, зокрема, рожева китайська троянда (гібіскус) та різнокольорові лілії.
     Квітникарка неоднаразово ділиться секретами догляду за своїми рослинами на зустрічах клубу, і найголовнішим секретом за її словами є безмежна любов та живе спілкування з квітами, адже, вони живі і відчувають настрій і ставлення людини до себе: «Квіти – це мої діти. Я з ними розмовляю, а вони ж відчувають позитивну енергетику, от і тішать гарним ростом і щедрим цвітом», – каже господиня. 

     Не менш вражаючим є квітник нашої голови клубу і постійної учасниці наших клубних зустрічей Мінкевич В.І. 
     Палахкотять її чорнобривці й айстри, даруючи не тільки свою красу й вишуканість, а ще й неповторний аромат. Та й хризантеми вже пишаються своїми квітами й багатством темної зелені.

 Хризантеми нас цвітом чарують.
Пізня осінь прийшла до вікна.
В холоди квіти радість дарують.
Десь дівається думка сумна.
Промінь сонця фарбує довкілля,
В небі синьому хмарки пливуть.
Почорніло й померзло все зілля...
Хризантеми ж, мов зорі цвітуть.
Не страшні хризантемам погрози,
Сива паморозь, вітру дуття.
Не прийшли ще скрипучі морози,
Що у квіт забирають життя.
   Інші наші квітникарі теж старалися доглядати належним чином свої квітники  протягом сезонних робіт, а також, виконали чимало робіт на наших квіткових клумбах. А за допомогою Інтернету, наші квітникарі-любителі уже встигли поновити свої квіткові композиції новими видами.
 
      Отже, як бачимо, вирощування квітів дарує не тільки радість спілкування з рослинним світом, а й можливість власноруч створити неповторне, затишне і привабливе місце для відпочинку, яке стане Вашим улюбленим і Вашою гордістю. Так що оформляйте свої квітники так, щоб вони цілий рік радували вас своїми барвами, а ми Вам в цьому допоможемо! 
 Квітки голівками вклоняються —
Вони вітаються до вас!
Шепочуть ніжно, усміхаються
У золотий осінній час. 
 
Хмарки дощами виливалися,
Сміливо гладив вітерець.
І квіти в різні барви вбралися,
 Такі яскраві під кінець!
 
Як з вами шкода розлучатися,
Землі останній дивоквіт!
З теплом не хочеться прощатися 
Та осінь шле усім привіт!