середу, листопада 02, 2016

Святкуємо Хелловін...

 
Ось вже тиждень у багатьох країнах світу готуються до найстрашнішого свята року – Хелловін, яке відзначають в ніч  з 31 жовтня на 1 листопада. За повір’ям, в цей час вся нечиста сила спускається на землю, тому Хелловін часто називають Відьомська ніч, Кельтський Новий рік або День мертвих. І хоча це свято має язичницькі корені, проте після прийняття християнства його відзначають як «надвечір’я Дня всіх святих». 
Хелловін став традиційним святом в Америці, хоча його історія почалася на території сучасних Великої Британії та Північної Ірландії. Символом Хелловіна є «ліхтар Джека», який являє собою гарбуз вирізаний у вигляді страхітливої голови із палаючою свічкою всередині.
  Також, в інших країнах поширена традиція випрошування солодощів, коли переодягнені діти в костюмах всякої нечисті ходять по домівках, вигукуючи "гаманець або життя", "частування або смерть" чи щось подібне. Дорослі теж із задоволенням одягають костюми чортів, привидів, скелетів, відьом і демонів, вірячи, що ті їх приймуть за «своїх» і не будуть чіпати. 
  Схожість цих звичаїв бачимо у нашому Різдві, коли дорослі та діти в костюмах улюблених героїв ходять від дому до дому колядують чи щедрують і за це отримують грошову винагороду, або ж, смачні гостинці. Ось тільки разюча відмінність полягає у тому, що настрій та атмосфера різдвяного дійства насичена радістю, теплом, любов’ю, а також, міцною вірою у всеперемагаюче добро.
З кожним роком Хелловін стає все більш популярнішим і в Україні, бо це веселе і забавне свято "Містика та химерність свята Хелловін", а ще час, коли можна трохи побешкетувати. Є й інша думка критиків, які бачать у святкуванні щось погане.
Але ми, заручившись підтримкою та бажанням наших юних відвідувачів, вирішили для них влаштувати справжнє свято Хелловін, взявши від нього тільки найцікавіше і найпозитівніше.
Розпочалося все заздалегідь, із підготовки та оформлення читального залу та тематичних виставок. Діти залюбки шукали різні саморобки в Інтернеті, робили химерні іграшки у вигляді привидів, кажанів, гарбузів, малювали негативних та злих персонажів.

В день проведення святкового дійства зібралося чимало дітей, які старанно допомагали вигоовляти «ліхтарі Джека», надували повітряні кульки із символічними зображеннями на них, брали безпосередню участь у створенні тематичної виставки-інсталяції. 
Як ми й обіцяли, на майстер-класі специфічного макіяжу, кожен міг спробувати себе в ролі моделі, створюючи відповідний образ. В цьому нам погодилась допомогти постійна читачка та волонтер бібліотеки Симонік Анна. А тим діткам, які не мали костюмів, допомагали винахідливі бібліотекарі


   Коли все було готово, розпочалося найцікавіше.
Адже,присутні із завмиранням у серці слухали цікаві, вражаючі факти з історії свята, химерні легенди та оповіді. (Відео: Легенда про Джека та історія про Хелловін - https://www.youtube.com/watch?v=DqX-xhhA7zc&t=6s).
Далі, настав час для веселих хелловінських забавНаприклад, проводилось ворожіння на книжках із підготовленої тематичної викладки «Химерні книги Хелловіну», література якої призначена для читача будь-якого віку.
 Схема класична: ставиш запитання, називаєш номер сторінки і рядок і читаєш – це і буде відповідь. Це так би мовити було одне із передбачень на майбутнє чи навіть на цей вечір.
Згодом, захід продовжився переглядом тематичних відео, буктрейлерів, анонсів фільмів та мульфільмів. (Буктрейлер: 9 дуже страшних книг - https://www.youtube.com/watch?v=1U6pngxim2Y&t=5s).

На зовсім юних користувачів, звісно чекала добірка мультиків як чудова альтернатива жахастикам: про доброго привида на ім’я Каспер, веселу сімейку Адамсів, справжніх монстрів, монстрів на канікулах, школу Монстер Хай, пригоди невезучої смерті Джи тощо. 
Рекомендуємо подивитись:

  • «Жах перед Різдвом». Без цього мультика уявити Хелловін просто не можливо! Навіть якщо ви про нього не чули, Джек – знайоме вам лице. Його творець той самий Тім Бертон. Тож ви, напевно, можете собі уявити, яким буде цей мультфільм. Історія розповідає про моторошне і похмуре містечко Хелловін, в якому живуть страшні монстрики, дивакуваті створіння і чудовиська. Керує там Джек Гарбузоголовий, який мріє змінити "вид діяльності". Якось випадково він знаходить у лісі ялинку, за допомогою якої потрапляє до міста Різдва… (http://www.uamodna.com/articles/gotuemosj-do-hellovinu-muljtyky-aljternatyva-zhahastykam/).
  • «Монстри на канікулах». Можливо, усі ці монстренята не такі вже й страшні як нам здається? Ось наприклад, у цій версії Дракула має власний готель "Трансільванія", в котрому всі привиди, мумії, вовкулаки та інші страхітливі створіння можуть відпочити від людей. Цього разу всі зібрались на святкування ня народження дочки Дракули, Мевіс. Але до компанії випадково потрапляє молодик Джонатан. Чим це закінчиться? Самі подивіться! Не пошкодуєте!(http://www.uamodna.com/articles/gotuemosj-do-hellovinu-muljtyky-aljternatyva-zhahastykam/).
  • «Каспер – добрий привид». Мультсеріал розповість нам безліч історій, які трапилися з маленьким привидом на ім’я Каспер, він не такий як усі привиди, бо не любить лякати людей, він навпаки хоче дружити з ними. Його дружба з дівчинкою-підлітком Кет допомагає їй і її батьку, докторові Харві, впоратися з небезпеками, поджидающими їх в населеному привидами будинку. Закони дружби і добре серце змушують Каспера заради щастя своїх друзів пожертвувати можливістю знову стати людиною.(http://strag.com.ua/kasper-onlajn-ukrayins-koyu.html).
  • «Справжні монстри». Цей популярний американський мультсеріал розповість глядачеві, що монстри існують! Вони стежать за людьми з темних кутків, ховаються під ліжком, нишпорять в каналізації… Її герої – троє юних симпатичних монстриків: Гикач, Обліна та Нечупара, що навчаються мистецтву лякати людей в Академії Монстрів під керівництвом суворого директора Гримля. І хоча вони страшні на вигляд, живуть на звалищі і харчуються покидьками, але їхнє життя та відносини між ними майже нічим не відрізняються від життя звичайних школярів – людей. Школа чудовиськ звучить оригінально, весело і цікаво. (favoritemovies.at.ua/load/multseriali/spravzhni_monstri_1_2.../115-1-0-6966).
  • «Невезуча смерть Джі». Виявляється, у смерті теж є ім’я Джі, хоча воно є досить дивним  для такого персонажа. Це не дуже везуча смерть, якої ніяк не вдається виконати свою роботу – забрати душу загиблої людини. А все це трапляється тому, що далеко не кожен добровільно хоче залишити цей світ. Джи постійно хтось заважає, чи то якийсь випадок чи лікарі, які нагаються врятувати потерпілого. І через це вона потрапляє у кумедні ситуації, які не можуть не розсмішити юних глядачів (https://www.youtube.com/watch?v=ierSItSyIvs).
     Для молоді та більш дорослої категорії ми підготували огляд кінострічок в жанрі містики та жахів
Рекомендуємо переглянути:
  • «Хелловін». Режисер – Джон Карпентер. Історія розповідає як у День всіх святих психопат Майкл Маєрс, будучи шестилітньою дитиною, вбив старшу сестру. Через 15 років він тікає з психіатричної лікарні аби мстити і вбивати на Хелловін. (http://tfilm.club/5996-hellouin.html).
  • «Крик». Новою жертвою телефонного маніяка з містечка Вудсборо може стати ще одна дівчина Сідні Прескотт. Рік тому у неї була убита мати, тепер маніяк загрожує їй самій. Поліція ніяк не може спіймати сирійного вбивцю, бо знайдена маска і плащ не можуть бути доказом. А вбивця продовжує свої напади і вбиває свої жертви тільки заради задоволення. Вбивця немов під час гри по телефону і самого вбивства дивиться черговий фільм жахів. (http://tfilm.club/3367-krik.html).
  • «Кошмар на вулиці В'язів». Режисер – Уейс Крейвен, знятий фільм у 1984 році. За словами режисера, він назвав Фреді Крюгера за ім'ям однокласника, який ображав його в школі. А історію для фільму взяв із статті однієї місцевої газети. Підліткам з Каліфорнії снилися настільки страшні кошмари, що вони відмовлялися спати. Врачі виписали їм спеціальні ліки, та хлопці померли один за одним уві сні. (http://nextfilm.io.ua/v63e55ace214f4334e3b232a8f0b4a971).
  • «Сяйво». Одна з кінострічок легендарного режисера Стенлі Кубрика, знята за мотивами однойменного роману Стівена Кінга. Багато кінокритиків вважають цей фільм одним з найвеличніших в історії кіно. У Сяйві розповідається про письменника Джека Торренса (Джек Ніколсон), який разом з сім’єю – дружиною і сином, приїжджає в елітний готель. Протягом п’яти місяців, на час «мертвого сезону», вони мають намір доглядати за величезним будинком, де крім них нікого немає. Або є? (http://uakino.tv/video/55025-film-siyanie-1997-smotret-onlajn.html).
  • «Вечір усіх святих». Справжнісінький треш. Цей витвір уяви і втілення підсвідомих страхів вийшов у 2013 році. Фільм є сукупністю дивних та на перший погляд не дуже якісно знятих історій, пов’язаних одним персонажем, який і справді може навести жаху. В цілому стрічка справді напружена і дивна, до завершення перегляду так і не вдається до кінця зрозуміти: «Що це було», проте необхідний ефект досягнуто –лячно й загадково. Є й справді жорстокі сцени, тому зазначу, що глядачам зі слабким нервами не раджу(https://hromadskeradio.org/news/2016/10/29/shcho-podyvytysya-na-hellovin-top-naystrashnishyh-filmiv).
  •                  
Дані відео, які зацікавили нашого відвідувача можна знайти, переглянути чи скачати на флешку, а якщо це книга, то її легко можна відшукати у фонді бібліотеки чи скористатися онлайн версією

Солодка та смачна несподіванка на всіх чекала по завершенню дня. Діти смакували желейні щелепи,черв’ячки, печиво, що нагадує «ліхтарики Джека» та цукерки схожі на «очні яблучка». Ну і звичайно ж на згадку, про весело проведений час, пам’ятні фото та модні селфі із друзями.  


Та якщо ви думаєте, що все завершилось одноденним святкуванням, то помиляєтесь. Бо вже на другий день, 1 листопада діти прийшли по додаткову порцію позитиву.

Звісно ж, ми не змогли їм відмовити і підготували для них ще декілька смішних відео та мультиків.
А потім, всі разом створили символічне «Дерево жаху», що чудово доповнила та прикрасила нашу книгозбірню ще на кілька днів.