суботу, червня 28, 2014

З братами ще я словом поділюся


 
      Вже на протязі багатьох сторіч, українська земля постійно поповнюється славетними іменами талановитих людей. Перераховуючи прізвища багатьох українських діячів, не можна не згадати ім’я Олени Пчілки, якій цьогоріч минає 165 років від дня народження .
 Говорять, що талановита людина має талан у всьому, саме такою й була Ольга Петрівна Косач (Драгоманова).  Поетеса, автор прозових та драматичних творів, перекладач, науковець, фольклорист і етнограф, видавець, активна громадська діячка, невтомна дослідниця і популяризатор культури українського народу – це все вона, Олена Пчілка. А ще – вродлива жінка, ніжна й мудра матір, яка виховала славетну Лесю Українку, виплекала її талант. 
Людина з широким світоглядом і ґрунтовною освітою, Олена Пчілка була відомою і в історії української журналістики, зокрема, як мистецтвознавець та критик. А ось, етнографічна робота О. П. Косач, направлена на збереження традиції української вишивки, ремесел, побуту, усної народної творчості, дістала високу оцінку наукової громади: дослідниця була обрана членом-кореспондентом Всеукраїнської Академії Наук.
 Також, Олена Пчілка є однією з творців та засновників української дитячої літератури. В творчому доробку Олени Пчілки для дітей – вірші, байки, оповідання, казки, п’єси, ігри, загадки, прислів’я та приказки. Вона є автором цілої низки цікавих, повчальних творів для дітей, видавцем часописів „Рідний край” і „Молода Україна” (першого в Наддніпрянській Україні журналу для дітей, що виходив у світ власним коштом письменниці).
Усіх здобутків цієї надзвичайно мудрої жінки не перелічити. З упевненістю можна стверджувати лише одне, що багатогранна діяльність Олени Пчілки зробила значний внесок в духовну скарбницю нації, збагативши своєю творчістю українську культуру.   
Тож, напередодні важливої дати, з метою ознайомлення відвідувачів бібліотеки з різноманітною за тематикою і жанрами творчістю Олени Пчілки, ми підготували виставку «З братами ще я словом поділюся».
 Представлена тут література буде цікава кожному читачеві, адже, твори письменниці й тепер не втратили свого культурного, естетичного, педагогічного значення і досі активно використовується у справі виховання підростаючого покоління.

Конституція України: історія та сучасність

              
        28 червня 1996 року увійшло в новітню історію нашої держави, як день великого національного свята. Саме цього дня, Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та світовий досвід, прийняла Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави, як повноправної учасниці світового співтовариства.
У переддень величного свята – Основного Закону України, в читальному залі Любитівської бібліотеки, для всіх відвідувачів та жителів населеного пункту була проведена лекція «Конституція України: історія та сучасність».
  Бібліотекар в своєму виступі розповіла багатовікову історію державотворення України, – держави з своєю культурою, традиціями, а також зазначила, про всю важливість прийняття конституції. Адже, ця подія закріпила правові основи незалежної нашої країни, її суверенітет, територіальну цілісність, стала найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, що сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
      Також, цього дня було оформлено перегляд тематичної літератури «Конституція – основний закон нашої держави». Представлена література дала змогу зацікавленим слухачам більш детально ознайомитись із даною темою.
Тож, на останок, хочеться побажати всім, щоб усі демократичні засади, що були закріплені цим надзвичайно важливим документом, стали реаліями нашого сьогодення. Нехай дух законності прийде до серця кожного громадянина нашої держави, і нехай міцніє почуття єднання та гордості за нашу славну Україну. Зі святом Вас!