понеділок, жовтня 28, 2013

А в моєму саду ще затрималось літо...

   
    Осінь приносить у наші сади незвичайні, ні з чим незрівнянні відчуття. Це і тиша туманів, і свіжість дощу, і особливий стан землі, яка відпочиває та готується до сну. 
    А ще це терпкий, підбадьорливий запах опалого листя і неповторні яскраві осінні фарби, які напередодні холодної зими, є особливо цінними. 
Це осінь п’янка кольорова й мінлива
Під сонечком щедрим розквітла.
І стільки в ній радості, казки і дива 
Тривоги і ніжного світла.  
     І вже середина осені, і красень-жовтень мандрує по лісах і гаях, садках та квітниках, дофарбовує ще непомічені осінню листочки на деревах і кущах, засвічує останні вогники осені – осінні квіти. Айстри, жоржини, чорнобривці, троянди – зірки осіннього саду.
Жоржини, жоржини – рожеві і білі,
Червоні й жовті в саду розцвіли,
Коли б не морозяні дні посивілі,
Вони б і зимою нам радість несли.
       Та головна партія квіткового оркестру о цій порі безперечно належить красуні-хризантемі.  
                  Хризантеми, хризантеми 
                                 Шепчуть тихо восени:
                               «Хоч і холод, ми цвітемо
                                  І весняні бачим сни».
  Осінь ніби випробовує їх першими приморозками та холодними вітрами. Умившись першою памороззю, осінні красуні стають ще гарнішими. Всі ці квіти, при правильному догляді, можуть простоїти до пізньої осені, поки їх не запорошить сніг.
 У листі чорнобривці доцвітають,
Немов жаринки на рудому тлі.
Тихенько дні осінні догорають,
Вже десь зима ступає по землі.
    Зазвичай, дбайливі квітникарі встигають подбати про свої рослини, та вже так сталося, що цьогоріч, вересневі приморозки значно пошкодили найтендітніших улюбленців своїх господарів.
    Та це не стосується присадибної ділянки нашої вправної квітникарки та активної учасниці клубу «Квітникар», Мартинюк Ніни Іванівни
    Яскраві фарби, пишні квіти, сильні аромати, а також, холодні відтінки осінньоквітучих цибулевих, строкатий килим багатолітників і хвилястий океан декоративних трав. Таку осінню чудо-палітру, наприкінці жовтня ми побачили у Ніни Іванівни, вже вкотре завітавши до її гостинного двору. 
    Осінь щедро обдарувала квітник господині унікальними квітами, що гідно завершують нинішній сезон. Один із численних і безсумнівних хітів осіннього саду нашої квітникарки – чудові гортензії, широке різноманіття видів і сортів яких дозволяє вибрати рослини на будь-який смак. 
     І хоча ми застали невтомну трудівницю при ділі, та вона радо приділила нам час і поділилася власними напрацюваннями щодо вирощування, догляду і зберігання своїх зелених та квітучих улюбленців.
А квіти гарні, розмаїті,
Ввібрали диво-кольори.
Видовище найкраще в світі,
Казкове, що не говори...
    "Вереснева негода зіпсувала тільки декілька кімнатних рослин, які були висаджені у відкритий ґрунт, – чесно зізналася садівниця, а згодом продовжила:  Та й у жовтні роботи вдосталь. Кожна з рослин все ще потребує нашої уваги: одні ще цвітуть, інші обдаровують нас насінням, а треті вже готові до зимового сну.
    Тож, якщо ви хочете, щоб ваш квітник радував вас цвітінням від підсніжників і крокусів навесні до пізніх хризантем і багаторічних айстр восени, мусите знати – де найкраще росте та чи інша рослина, на сонці чи в тіні, як часто її поливати, коли пересаджувати, як і коли обрізувати, чим і скільки підживлювати, які шкідники можуть вражати і як із ними боротися, де рослина зимує, з якими сусідами ростиме найкраще та інше.
    Кожна квітка, кущ особливо гарні тоді, коли вони не обділені простором, коли їх видно зусібіч, коли мають відповідне тло. Тому перш ніж придбати для свого саду нову рослину, добре подумайте, а де ви її поселите".
    Тож, такою цікавою, плідною й корисною бесідою для нас виявилась сердечна розмова з Мартинюк Н. І. Ця щира, світла й мудра жінка, неодмінно поділисться своїм досвідом з іншими членами клубу «Квітникар» на черговій зустрічі. 
     Адже, вона прагне не лише поділитися своєю радістю, втіхою та захопленням до квітів, а й зацікавити інших, передавши свої знання. 
     І завершилась наша зустріч мудрою фразою Ніни Іванівни, з якою важко не погодитись: «Розмаїття кольорів, буйне цвітіння, особливий аромат щойно зірваних квітів дарують неповторну насолоду, додають здоров’я, оптимізму, бадьорості перед суворою зимою. 
    Тож, давайте ми разом, сповна насолодимося цією прощальною красою золотої осені!»                            
                      Хай ці квіти осінні чудові
  Подарують вам подих краси,
  Щоб жилося у щасті й любові,
Благ усіх вам з роси і води!