понеділок, січня 14, 2013

Щедрий вечір...

13 січня
ми святкуємо свято Маланки, а 14 січня – свято Василя.   
     У народі ці свята об’єдналися, і тепер ми маємо Щедрий вечір або свято Маланки або ж старий Новий рік. 
       Старий Новий рік одне із останніх новорічних свят. Це свято так само люблять, як і Новий рік.
 Багатьом людям старий Новий рік навіть більше до душі, ніж Новий рік, оскільки він не несе звичної метушні й гамору, які притаманні 1 січня, а сімейні святкування більш пишні, бо до 7 січня віруючі люди дотримуються посту. 

       Також, 14 січня православні християни відзначають історичну для себе подію Обрізання Господнє, яке проводили на восьмий день після народження Ісуса Христа. По закінченню Обрізання Господнього дитину нарекли ім'ям Ісус, тобто Спаситель. Глибокий зміст свята Господнього Обрізання для християн полягає у підтвердженні чоловічої статі Богонемовляти Ісуса.
       У багатьох регіонах Україні, Росії та Білорусії на 14 січня молоді чоловіки засівати будинки рідних і близьких пшеницею. Ця традиція символізує побажання щедрого врожаю та достатку в родині.           
Сію, вію, посіваю, з Новим роком Вас вітаєм! 
                На щастя, на здоров'я та на старий Новий рік,
             Щоб уродило краще, ніж торік, -
            Жито, пшениця і всяка пашниця...
    Дівчата ж ввечері, напередодні цього свята ворожили, намагаючись побачити своє майбутнє, свою долю. 
     До сьогодні зберігся
давній український звичай новорічних обходів, тобто щедрування, під час якого групи щедрувальників піснями славлять господарів, бажають їм здоров'я і достатку, за що отримують винагороду. Щедрування супроводжується магічними діями, музикою, піснями, танцями, обрядовими іграми в новорічних масках та костюмах. 
      Щедрівки відбивали настрої та бажання простого народу, будили його уяву про краще життя, зачаровували слухачів щедрістю та поезією слова. Саме щедрівки у передноворічну ніч співали діти під вікнами сусідів, коли йшли щедрувати або ж маланкувати.
      Із милозвучними щедрівками та щедрими побажаннями до Любитівської бібліотеки завітав хор художньої самодіяльності Будинку культури с.Любитів.
     Також, особливо зворушливим був візит наших юних користувачів, які переодягнувшись у казкових героїв, подарували нам свій чарівний спів веселих щедрівок і зачарували теплотою щирих привітань. 
     А вранці 14 січня, із щиросердечними привітаннями до нас завітав ще й сільський голова Павлов В.І, який cтав нашим першим посівальником.
     В свою чергу, ми дуже вдячні нашим відданим та постійним користувачам бібліотеки, які здивували та потішили нас таким незвичним візитом у ці святкові дні. 
     Тож, хочемо ще раз нагадати про те, що двері нашої бібліотеки відчинені і що ми завжди раді бачити і допомагати Вам, наші любі користувачі. 

     Запрошуємо усіх, хто хоче знайти якусь цікаву та корисну інформацію для себе в Інтернеті чи свіжій переодиці, а також усіх тих, які не уявляють свого життя чи відпочинку, без книги та читання. 
    Вітаємо усіх із прийдешніми святами і бажаємо доброботу й злагоди у кожній оселі, гарного настрою кожного дня й кожного вечора, в сім'ї нехай панує щастя, щоб весело і багато провели Різдвяні свята!
А ще, бажаєм в душах відродити 
Уміння вірити, любити,
А Бог Вам щедрою рукою 
За Вашу віру, за терпіння
Своє надасть благословіння.