четвер, квітня 26, 2012

Чорнобиль - наш вічний біль

Чорнобиль  закутий  колючим  парканом
Чорнобиль...  згадаємо  знову  і  знову
Це  місце, окутане  темним  туманом -
Це  пустка  одвічна - Чорнобильська  зона.

  Колись така квітуча, чорнобильська земля славилася чудовими краєвидами, щедрим врожаєм,зеленими лісами. Але 26 квітня 1986 року все змінилось. Саме тоді стався вибух на Чорнобильській АЕС. Вiдтодi ця земля стала називатись "зоною" непридатною для життя.
Година ночі, двадцять три хвилини і сорок рокових секунд.
Двадцять шостий квітневий подих.
І раптом – вибух!
  Аварія на Чорнобильській АЕС стала новою віхою вiдлiку в історії атомної енергетики, вона показала, наскільки небезпечна, позбавлена контролю сила атома i як важко вгамувати її.
  Спливає рік за роком, але для нашої Батьківщини Чорнобиль залишається незагоєною раною. Ось уже 26 років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й...Скільки зламаних доль? Сироти, що втратили батьків, ненароджені діти, хвороби, туга за рідним краєм…
   Скільки пройшло часу, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто народився пізніше. Цей день буде завжди об'єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією.
  З нагоди чергової річниці Чорнобильської катастрофи в нашій бібліотеці було організована книжкова викладка "Мужність і біль Чорнобиля" і проведений бібліографічний огляд літератури. Також, учні школи мали змогу відшукати необхідну інформацію та відео в Інтернеті.

   У пам’яті українського народу - це день чорнобильського лиха, болю, суму, пересторог, забути його чи викреслити із пам’яті нації - неможливо.
Чорнобильська зона - нема там життя.
Чорнобильська зона пливе в небуття.
Одне в нас завдання - не дати нікому 
Створить ще на світі десь прокляту зону.

   Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.