вівторок, жовтня 15, 2019

Величне свято Покрову Пресвятої Богородиці


І заспівати пісню треба,
Усім народом наче хор:
"Благослови нас, 

Мати неба!
Візьми під чесний омофор!"

 Священик  І. Оринчак


14 жовтня Україна відсвяткувала одне з найбільших шанованих свят усіх християн Покрову Пресвятої Богородиці і Вседіви Марії. У народі цей день ще називають святом Покрови або третя Пречиста. А ще цього дня українці відзначили на державному рівні – День Українського козацтва, День воїнів Української повстанської армії та День захисника України
   Варто зауважити, що це зовсім не випадковість, адже, як свідчать давні історичні джерела, запорізькі козаки вважали Божу Матір своєю небесною заступницею, будуючи на Її честь храми. Під покровительство Богородиці віддавали себе воїни УПА, а тепер й наше сучасне військо, яке наслідує традиції оборонців попередніх епох.
   Отже, осіннього сонячного ранку величне свято Покрови покликало до храмів нашої країни своїх вірних парафіян.

З хвилюючим, але приємним трепетом у душі, поспішали до свого храму Покрови Пресвятої Богородиці гості та жителі с. Любитів, щоб помолитись Святій Діві Марії, віддати Їй належну шану та відзначити своє престольне свято.
Урочисто-святкова богослужба розпочалася о 10 год. ранку із освячення води  настоятелем парафії протоієреєм Іваном Оринчаком.
   Згодом, щоб підтримати місцевих вірян і приєднатись до спільної молитви прибули запрошені священнослужителі: 
капелан протоієрей Олександр Добровольський настоятель храму с.Кричевичі, протоієрей Віктор Домбровський настоятель храму в с.Білашів, де собором священників відслужено Божественну Літургію.

Всю цю благодатну атмосферу чудово доповнювали дзвінкі голоси церковних хористів, які вперше служили самостійно.
Наприкінці святкової відправи парафіяни отримали помазання освяченим єлеєм, приклались до спускної ікони Божої Матері Почаївської, а священики виголосили свої змістовні та мудрі промови, розповіли цікаві та повчальні історії. А ще вони щиро бажали всім парафіянам щастя та добра, віри та миру, сил та терпіння у нелегкій, але такій необхідній справі – будівництві святого храму, що розпочнеться вже найближчим часом.
Адже, для цього зараз покладені титанічні зусилля всіх наших вірних та добрих парафіян, спонсорів, небайдужих людей. Однією серед таких безкорисливих добродійників на святі була жителька с. Колодяжне  Олена Філіпчук, яка вже не одноразово виготовляла й продавала гарні та яскраві мотанки-травнички, а значні виручені кошти віддавала нам у церковну скарбничку.
І благодійний концерт, який відбувся в серпні за участі співочого родинного колективу «Джерело» з села Чаруків Луцького району і його музичного керівника, лауреата міжнародних всеукраїнських конкурсів, обласних і районних акордеоністів Софії Заліпи, теж зробили чималий внесок задля доброї справи нашої парафії.

Також, для всіх присутніх гостей та односельчан було подаровано приємне враження від маленьких користувачів місцевої бібліотеки й водночас учнів недільної школи нашої парафії. Діти щиро привітали усіх зі святом, коротко розповіли про його зміст та історію й зачитали тематичні вірші-побажання.


Далі всі, хто прийшов цього дня до нашого храму розділити радість свята, мали нагоду спробувати різноманітні смаколики придбані на пожертви добрих людей чи приготовлені вправними господинями.


Щиро хочеться подякувати всім священикам за прекрасну святкову Літургію, де ми могли запричаститися Господнім Добром! 

Дякую  хористам за мелодійний зворушливий спів, дітям за активну участь у святі, їх батькам за розуміння і підтримку, професійному оператору Віталію, з допомогою якого кожен бажаючий може переглянути славне наше святкове дійство на його каналі Youtube чи відео у соціальній мережі Фейсбук під назвою «Покров, Любитів 2019».
https://www.youtube.com/watch?v=7DXwOl5TcEE

Дякуємо численним благодійникам та жертводавцям, і всім прихожанам, хто долучився до підготовки та проведення храмового свята. Та насамперед, варто подякувати Богородиці Пресвятій Діви Марії за пречудовий теплий та погожий день, гарний настрій, за те, що оберігає рід наш людський в нелегкі часи. 
Бажаю всім Божої ласки та благословення!

Потрібно також згадати, що у суботу 19 жовтняв подяку за храмове свято, було проведено Літургію та панахиду за тими, кого вже немає серед наших рідних, і за всіх загиблих українських захисників, героїв-воїнів Майдану і сходу України.

Адже, дуже важливо у пам’ятні дати й свята згадати близьких і тих, хто боровся за мир в Україні, просити прощення за всі гріхи та помолитись за спокій їхніх душ.
…Не здіймай Покрову з воїнів на Сході,
Благослови єдність нашого народу.
Хоч регоче пекло... ворогів багато,
вбережи Вкраїну, о, Небесна Мати!...
                                         Священик І. Оринчак