пʼятницю, грудня 20, 2013

В український рідний край поспішає Миколай



      День Святого Миколая – це напевно одне з найулюбленіші зимових свята малечі, коли всі з нетерпінням чекають ранку 19 грудня, щоб знайти в себе під подушкою такі бажані «миколайчики». Діти свято вірять в те, що неодмінно отримають свої подарунки, якщо на протязі року будуть поводитися чемно та слухатися своїх батьків.
З нагоди Дня Святого Миколая Чудотворця  наша бібліотека підготувала для своїх юних читачів невеличке свято під назвою «В український рідний край поспішає Миколай».
Захід розпочався з привітання дітей та історичної міні-хвилинки, на якій бібліотекар цікаво розповіла про історію виникнення цього свята. Далі все проходило у формі казкових «зупинок» і першою була релігійно-духовна бесіда «Святий Миколай – перлина духовної мудрості», на якій діти дізналися про добрі вчинки та милосердя Миколая Чудотворця на прикладі численних легенд і переказів про його життя та діяльність. Сподіваємось, що почуте, пробудить у кожному почуття доброти та чуйності до інших.
Друга «зупинка» поетично-загадкова хвилинка «Спробуй, відгадай». На ній юні читайлики продемонстрували свої знання та вміння у відгадуванні загадок та читанні віршів на зимовo-казкову тематику.  
Наступна «зупинка» пройшла у вигляді віртуальної мандрівки «Мандрує світом Миколай», де за допомогою Інтернету діти переглянули та прослухали безліч тематичних відео, пісень, картинок, з яких дізнались про веселі традиції відзначання Дня Святого Миколая в Україні та інших країнах світу.
На останок в святково прибраному читальному залі дітям було організовано книжково-ілюстровану виставку «Наближається святкова пора».
   Представлені книги призначені для дітей молодшого та середнього шкільного віку, а також для  родинного читання. Стануть вони у пригоді й вчителям, служителям недільних шкіл. 
Ось декілька найпопулярніших серед юних читачів тематичних книг:

У нас сьогодні свято. - Х.: Белкар-кига, 2006. - 64 с.: іл. 
У цій книзі ви дізнаєтесь про походження свят, про те коли і як їх святкують, а вірші додадуть вам емоційного настрою.
Мандрівка святого Миколая: Антологія. Легенди, казки, оповідання/ Упорядник З. Жук. - Львів: Свічадо, 2007. - 180 с.
   Напевне, кожна українська дитина з нетерпінням чекає на День святого Миколая. Мандрує небесний опікун світом, несе свої гостинці для всіх чесних і слухняних: іграшки, солодощі та звичайно ж книжки. Свої твори про святого Миколая подарувало юним читачам багато українських письменників.
В антології зібрано оповідання, казки, нариси українських письменників про свято на честь святого Миколая. Це твори, які вже добре  знані українському читачеві, а також низка оповідань і казок, що пропонуються читацькій увазі вперше. Містить видання і переказ житія святителя Миколая, і кілька найвідоміших українських народних легенд про його дива. А насамкінець збірника додано нарис про те, як потрапив архієпископ Мирликійський на сторінки шкнижок для дітей. 
   Православні свята: Розповіді для дітей дошкільного і молодшого віку / упорядник Н.М. Трубило. – Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2004. – 32 с.
Основи духовності кожної людини закладаються з дитинства. І базуються вони на цінностях, вироблених людством, на багатих народних традиціях, у тому числі й релігійних. Прилучити до духовної спадщини поколінь із ранніх літ завдання книги «Православні свята».
Пропоноване видання знайомить із найголовнішими православними святами, витоки яких беруться із глибини віків і які пов’язані з іменем Ісуса Христа, добрими діяннями найбільш відомих святих, розкриває першооснови традицій.
    Захід пройшов цікаво та весело, про що свідчили сяючі очі дітлахів, щирі усмішки та захоплюючі розповіді дітей щодо свята, з якими вони радо з нами поділились.
Щиро вітаємо всіх з Днем Святого Миколая – святом віри, світла і добра. Тож, нехай з його приходом, кожен хто сподівається на якесь маленьке диво, здійснення заповітної мрії, котра під силу лише святому, отримає бажане!!!

Хай Миколай у вишиванці
Розбудить подарунком вранці,
І принесе у Вашу хату
Добробут, радості багато.
Розбудить приспані надії,
Зернятко щастя хай посіє.
Зігріє гумором, любов'ю,
І принесе усім здоров'я!!!