суботу, серпня 24, 2013

Прапорові барви України


Блакитно-жовтий прапор України –
Це безхмарне небо, синє-синє,
А під небом золотіє нива,
І народ – вільний, і щасливий. 
       Одним з найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки, як невід'ємної ознаки незалежності. Кожний народ, маючи свою історію, має і свої історичні святині – герб, прапор, гімн. 
Нема в світі більш святого й не буде ніколи
Від край неба голубого над пшеничним полем.
                                                  М. Хоросницька.

    Символіка є втіленням боротьби за самовизначення, це – історичний дух, надбання народу, яке передає сутність держави. Український Державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами буття.
     Під час історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права. Під його знаменом ми йшли до проголошення незалежності Української держави, а сьогодні будуємо демократичне суспільство. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, єдності нації, а також, невтомна праця, краса та багатство рідної землі. Під цим прапором український народ на весь світ засвідчив своє прагнення до свободи, незалежності, гідного життя у єдиній сім’ї європейських народів.
Ой там зібралися під прапори, під сонячні ще й сині.
Віднині – не буде більш пана у вільній Україні.
                                                                  Павло Тичина.

     Історії українського прапору має глибоке коріння. Його кольори досить часто змінювались. Неодноразово, на ньому з’являлися додаткові зображення і написи. Найуживанішими кольорами прапорів були: червоний, блакитний, жовтий, малиновий та їх різні сполучення
     Зберігалося чимало давніх знамен та гербів, на яких можна було побачити поєднання блакитного і жовтого кольорів. Ці ж барви зустрічаються в одязі та цінностях українських вельмож та козаків.
     Сучасне поєднання кольорів було відтворене у Державному Прапорі після проголошення незалежності України у 1991 році. Жовтий колір символізує золоте колосся стиглої пшениці, що дозрівали під щедрим сонцем на безкраїх українських ланах. Блакитний – це колір безхмарного мирного неба і чистої води.
Наш стяг – пшениця у степах
Під голубим склепінням неба

     На вшанування багатовікової історії українського державотворення та державної символіки незалежної України указом Президента було установлено відзначати щорічно, 23 серпня, День Державного прапора України.
Прапор – це державний символ
Він є в кожної держави
Це для всіх – ознака сили
  Це для всіх – ознака слави.

     На честь свята відбувається здійснення комплексу урочистих заходів, зокрема, щорічне проведення, 23 серпня о 9 год. ранку, офіційної церемонії підняття Державного Прапора України в Києві, обласних та районних центрах, інших населених пунктах України, за участю діячів культури, представників міжнародних, громадських, релігійних організацій, політичних партій.
     Сьогодні Державний прапор постійно майорить на будинках Президії Верховної Ради України, резиденції Президента України, його представників в областях і районах, Кабінету міністрів України, у святкові дні – на будинках міністерств та відомств. Неодноразово прапор піднімався при відкритті міжнародних конференцій, спортивних змагань, зустрічах іноземних гостей, присязі військовослужбовців, роботі посольств України у багатьох країнах світу. Наш прапор тріпотить на вершинах Гімалаїв, Ельбрусу і Кіліманджаро.

Раптом бачиш трепетну блакить –
То український прапор майорить.
     З метою поглиблення знань та інтересів наших читачів до державних символів України, до вивчення історії та культури українського народу, формуванні в них національного патріотизму, громадянської самосвідомості, ми організували в бібліотеці книжково-ілюстративну виставку "Прапорові барви України" та куточок державної символіки.
    Тож, нехай сьогоднішнє свято послужить зціленню і відродженню наших душ. Любіть свій народ, свою землю, свою Україну, яка є найкращою в світі, пишайтесь її символами! І нехай блакитно-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради світлого майбутнього нашої  Батьківщини. Миру, щастя та благополуччя вам і вашим близьким!

Та подивися, друже, у вікно,  
Де маєш жовто-синє знамено.
Ласкавий літній легіт проліта...
Он там цвіте пшениця золота.
Це український прапор - дивоцвіт.
Відбився в ньому неповторний світ.
І чорноморська гожа синява,
І далина мрійлива степова.
Карпати в нім, Донбас, Галичина –
Вся прехороша рідна сторона.
В нім біль народу, гордість, жаль і гнів,
Чекання світлих, радісних часів.
                                        Ю.Загорський.