четвер, лютого 27, 2020

"Небесна сотня" – герої нашого часу

    Серед найбільш трагічних подій в історії незалежної України сталися в Києві 18-20 лютого 2014 року. У ці дні були найжорсткіші протистояння між силовиками й учасниками Майдану: від мирної ходи та акцій до масових розстрілів українців.

За різними оцінками експертів, тоді загинуло від 78 до 83 активістів. Наймолодшому з них – Назару Войтовичу було 17, найстаршому – Івану Наконечному83 роки. Через деякий час, від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Так "Небесна сотня" стала символічною назвою активістів Євромайдану, вбитих з 22 січня по 20 лютого 2014 року.
В День пам’яті Героїв Небесної Сотні, в нашій бібліотеці для учнів, молоді та небайдужих мешканців села, було проведено патріотичну годину «Герої не вмирають».
Під сумну й тривожну мелодію, діти винесли запалені лампадки на знак скорботи за загиблими героями України
Згодом, прозвучав гімн України, який урочисто розпочав наш захід.
Далі, ведучі Шевчук Анна та Морозюк Марія нагадали всім присутнім про перебіг зимових подій 2013-2014 рр., передумови і наслідки мітингів, й відважні вчинки звичайних українців, які віддали життя за ідею, правду, свободу, справедливість.
Їх розповідь доповнювали тематичні відео «Небесна Сотня. Євромайдан», «Майдан – 20.02.2014. Як це було» та інші.

Також, учні підготували розповіді про наших земляків-волинян, які  нажаль відійшли у вічність, але стали Героями Небесної Сотні.  

Зворушив слухачів виступ директора Будинку культури Симонович Ірини, яка зачитала вірш «Мамо, не плач». 
Учасники заходу доторкнулись до символічного вогню пам’яті, передаючи запалену свічу з рук в руки та вшанували «Небесну Сотню» хвилиною мовчання.
Протягом дня усі відвідувачі мали нагоду перегляну тематичну виставку літератури "У нашій пам'яті вони назавжди залишились".
Ось так завершилась наша патріотична година, яка всіх закликає знати історію своєї країни й вічно пам’ятати Героїв, які віддали життя заради кращого майбутнього для нас.