неділю, червня 16, 2019

Свята Трійця єднає, надихає, береже...


Цієї неділі, 16 травня, віряни вшанували одне з найважливіших православних свят – День Святої Трійці, що входить до дванадесятих свят. На 50-й день після Великодня Святий Дух зійшов на апостолів у вигляді язиків полум’я, тому це красиве свято часто називають П'ятдесятниця, а ще День Зіслання Святого Духа, Зелена неділя
Існує гарна давня традиція: в переддень цього величного дня оселі та храми прикрашати зеленим гіллям клена та берези, польовими травами та квітами. Головною рослиною серед цього різномаїття вважають болотяний аїр, або ж простіше кажучи, – лепеху. Збираючи ці трави люди висловлюють подяку Богу за те, що відродив їх через хрещення у нове життя, вірять у цілющу силу кожної рослинки, захист та їх символічне значення.
В нашому храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Любитів Ковельського рай. деканату Волинської єпархії ПЦУ разом із його парафіянами і настоятелем протоієреєм Іваном Оринчаком відбулася святкова Богослужба. Прекрасний тепло-сонячний ранок, щирі молитви вірян у вишиванках та заквітчаний зеленню храм створив особливу піднесену атмосферу. Помолившись і освятивши свої зелені букети, люди сповнені святковою радістю, йшли по власних домівках.
А ось у нашій бібліотеці, напередодні Дня Святої Трійці, на всіх відвідувачів чекав інформаційний калейдоскоп «Свята Трійця єднає, надихає, береже» й тематично-ілюстрована викладка літератури «Зелене свято! Звесели наш храм, двір і хату».


 Чудовим доповненням до цієї виставки стали трав'яні й квіткові букети, на основі яких, бібліотекарі пояснювали зацікавленим користувачам традиції святкування Зеленої неділі, призначення й склад таких букетів, розповідали про символіку рослин. 

Дехто із присутніх побажав взяти вподобані книги з виставки для домашнього читання.
Тож, вітаємо всіх наших читачів та друзів із Зеленими святами, бажаємо гарно й з користю провести святкові вихідні!