пʼятницю, травня 18, 2018

День вишиванки - свято української душі та єднання


    День вишиванки свято, яке покликане зберегти давні традиції народу щодо створення та призначення етнічного вишитого одягу українців. Ідея святкування зародилася у Чернівцях в 2006 році, яку підтримала невелика група студентів та викладачів місцевого університету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Цьогоріч, святкування випало на 17 травня і наймолодші відвідувачі нашої бібліотеки залюбки прийняли участь в краєзнавчій годині «День вишиванки - свято української душі».
   Юні ведучі свята – Демчук Богдана та Романюк Владислав ознайомили присутніх діток із цікавими та пізнавальними фактами. Наприклад, розповіли про те, що здавна вишиванка вважалася оберегом від усього лихого. Українська вишиванка й нині має таке символічне значення, до якого ще відносять родинну пам’ять, вірність, любов у сім’ї. Найчастіше вишивальницями такого одягу були жінки, які створювали його для членів родини. Вони вкладали душу в свою роботу, намагалися закодувати в орнаменті вишиванок щасливу долю собі, своїй дитині чи цілому роду. Бралося до уваги все: тканина, колір ниток, форма візерунку, тощо.
Найдопитливіші із маленьких слухачів по закінченню задавали додаткові питання, що їх хвилювали.  А милі систрички Воробей Валерія та Єва подарували квіти бібліотекарям та привітали з Днем вишиванки. Ми приємно вражені і щиро вдячні дівчаткам.
Також, у книгозбірні цього дня були оформлена виставка літератури та старовинних вишиванок, з допомогою яких усі відвідувачі могли наочно побачити й доторкнутись до народних традицій.
Гадаємо, що проведення подібних заходів важливе для кожного з нас, адже, так ми можемо виховувати в собі та дітях патріотичний дух, відчути гордість за націю, любов до Батьківщини.