вівторок, березня 22, 2022

Нові надходження книг.

Василів-Базюк Л. Й. Стежками емігрантів з України: історична повість. Чернівці: «Букрек», 2021. – 504 с.

У творі, який логічно продовжує книгу Л. Василів-Базюк “Новими стежками”, йдеться про становлення і розвиток української громади в Канаді, починаючи від “піонерської доби” до сьогодення. Любов Василів-Базюк зосереджує увагу читачів на маловідомих фактах з життя українських першопоселенців у Канаді, на тих перешкодах і труднощах, які їм довелося здолати у пошуках землі, волі та кращої долі. Книга поєднує в собі багато ретельно опрацьованих авторкою тем, які близькі кожному українцю. Її ґрунтовне прочитання сприятиме переосмисленню українських життєвих цінностей, соціально-історичного простору і творенню нових сенсів. Для широкого кола  читачів.

Леся Українка на сторінках періодичних видань Волині (1945-2020 рр.): біобібліогр. покажч. / Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; упоряд. А. А. Понагайба. – Луцьк: Терези, 2020. – 166 с.

Біобібліографічний покажчик «Леся Українка на сторінках періодичних видань Волині (1945-2020 рр.)» присвячений іскрометній зірці волинського краю, всесвітньо відомій геніальній українській письменниці Лесі Українці (Ларисі Петрівні Косач-Квітці). До видання включені бібліографічні описи у періодичних виданнях Волині, матеріали про її життя і творчість. Посібник адресований науковцям, літературознавцям, викладачам, студентам, краєзнавцям, усім, хто цікавиться творчістю Лесі Українки.

Матіос М. Букова земля: роман-панорама завдовжки у 225 років / Марія Матіос. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020, вид. 4-те. – 928 с.

Довгоочікуваний новий роман провідної української письменниці Марії Матіос «Букова земля» — це пронизлива, захоплива і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через історії п’яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов’язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук – до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексичною розкішшю і гуцульським чаром. 

Матіос М. Солодка Даруся: роман / Марія Матіос. – К: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 208 с.

Роман «Солодка Даруся» визначної української письменниці Марії Матіос, без перебільшення, одна з найзнаковіших подій в українській літературі часів Незалежності. Французька критика (у Франції «Солодка Даруся» вийшла у найпрес­тиж­нішому видавництві «Ґаллімар») із захопленням відзначала: «Цей роман – справжня перлина! Марія Матіос має неймовірно потуж­ний поетичний стиль. Вона впевнено тче історію – достоту, як у величній античній трагедії».
Роман перекладено багатьма мовами, зокрема німецькою, англійською, французькою, іта­лій­ською, польською, литовською.

У камені, мармурі і бронзі: (пам’ятники і пам’ятні дошки Лесі Українці на Волині, в Україні та світі) / Упр. культ., з питань релігій та націон. Волин. облдержадміністрації; Волин. держ. обл. універс. наукова бібліотека ім. Олени Пчілки; авт. передм. Л. А. Стасюк; упоряд.: О. Курило, І. Ковальчук. – Луцьк:Терези, 2021. – 64 с.: іл.

Видання присвячене ювілею Лесі Українки, в рамках реалізації Регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, за підтримки Волинської обласної ради.

«Я житиму сльозою серед співів»: з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки: бібліогр. покажч./ Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА; Волин. ДОУНБ ім.Олени Пчілки; упоряд. А. А. Понагайба; відпов. за вип.Л.А. Стасюк; вступ. ст..А. Г. Диби. – Луцьк:Терези, 2021. – 324 с.

Бібліографічний покажчик «Я житиму сльозою серед співів» присвячений 150-річчю від дня народження всесвітньо відомої української письменниці Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). До видання включені бібліографічні записи у збірниках, монографіях, періодичних виданнях за 2001 - лютий 2021 рр., матеріали про її життя і творчість. Посібник адресований науковцям, літературознавцям,викладачам, студентам, краєзнавцям, усім, хто цікавиться творчістю Лесі Українки.

Книжкові новинки вже чекають на свого читача!