середу, січня 14, 2015

Веселимось, cпіваємо – зимоньку вітаємо!!!

     Ще здавна, наша славна українська нація, протягом багатьох століть старанно зберігає звичаї та традиції своїх предків, які були освячені віками. Серед них чи не найважливіші – Різдвяні. Адже, в Україні різдвяні свята – це одні з найбільш улюблених родинних свят, коли кожна сім'я і словом, і ділом створює у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. Відомо, що як ми шануємо свої традиції, залежить наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої Батьківщини.
    Відроджуючи давні традиції та обряди зимового циклу, бібліотекарі у цьому році започаткували нову форму – віншування «Колядуємо, щедруємо, засіваємо – про народні звичаї не забуваємо». Веселий гурт дітей, який складався з наймолодших і найактивніших читачів книгозбірні, напередодні настання великих свят, приходили на так звані «фольклорні посиденьки». Тут вони знаходили відповіді на свої головні запитання: коли і кому годиться ходити колядувати, щедрувати та посівати; як слід до цього правильно підготуватись
Зокрема діти дізнались про такі факти: щедрівки, як і колядки міг виконувати кожен, хто бажає, але за умови, що її зміст обов’язково величатиме господаря і членів його родини, бажати щедрого врожаю та добробуту. А ось серед посівальників, завжди бажаними гостями були тільки молоді хлопці, або ж чоловіки, їх запрошували до столу та частували. Найщедріше обдаровували того, хто прийшов до оселі першим, бо вважалося що перший посівальник принесе у дім найбільше радості та щастя. Тому для того, щоб не потрапити у прикру ситуацію і не стати небажаним гостем, потрібно добре ознайомитись із обрядами та звичаями свят.
    Не менш важливим був пошук та вибір необхідних поетичних рядків, в якому важливу роль відіграли як традиційні носії інформації, тобто тематичні книги, періодичні видання, так і пошукові системи Інтернету. Цікаво та весело пробіг тоді час, адже, у дітей не було можливості нудьгувати.
    І якою ж приємною несподіванкою було побачити перевдітих у веселі костюми маленьких читайликів, які поспішили розпочати співочий Щедрий вечір із порогу нашої бібліотеки. Ми отримали неабияке задоволення, слухаючи з вуст дітей знайомі із дитинства щедрівки і кілька ще зовсім нових, які нещодавно відшукали і вивчали разом. За подарований виступ і святковий настрій, малі щедрівники, звісно отримали від нас гостинці. 

 Спільно із бібліотекою, долучились до святкових вітань й працівники Любитівського Будинку культури, які одягнувшись в національне вбрання, вирушили до сільських будиночків любитівців, щоб привітати їх щедрівками зі святами, побажати миру, достатку й усіх благ кожній родині.
     Щиро бажаємо всім відзначити Різдвяно-Новорічні свята в гарному настрої, який збережеться упродовж всього наступного року, і нехай минуть труднощі й примножаться успіхи та здобутки!
Хай щедрівка славить Бога,
Вам хай стелиться дорога,
Хай достаток та добробут,
Йдуть до вашого порога!
Хай Господь дає здоров'я,
Доля усміхається,
Хай освятить вас водиця,
Христос Охрещається!