пʼятницю, травня 11, 2018

Вічна пам’ять загиблим, вічна слава живим

    9 травняДень перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це свято змішаних почуттів, воно ніколи не буде однозначно-радісним для нас, бо все розпочалося із страшного слова – «війна». Масштабна, безжальна, неочікувана війна забрала та скалічила мільйони людських життів, а живим її свідкам – навіки поранила душу.
Вшановуючи героїв війни та їх безстрашні подвиги, любитівці щорічно проводять урочистий мітинг. Зібравшись в чисельну колону, громада села впевненим кроком рушила до одного із вічних символів пам’яті народу – Обеліска Слави. Тут учні Любитівської ЗОШ поіменно згадали всіх односельчан, які пропали безвісті чи загинули у лихоліття воєнних років, поклали їм вінки та квіти.
Долучитись до важливих заходів прибув начальник служби у справах дітей Ковельської РДА, куратор Любитівської сільської ради Ілюшик С. Л. 
Далі, перемістившись на кладовище, до Братської могили, із промовою виступив сільський голова Павлов Віктор Іванович. Він привітав всіх учасників мітингу із величною датою й нагадав, як важливо пам’ятати про тих, хто на полі бою ціною власного життя виборював для нас майбутнє. Біля цих двох священних місць – Обеліска Слави та Братської могили – було відправлено Панахиду за убієнними парафією Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП з настоятелем протоієреєм Іваном Оринчаком.

Наступна частина дійства продовжилась у Будинку культури села Любитів, фойє якого тематично доповнила бібліотечна виставка «Вічна пам’ять загиблим, вічна слава живим».
На ілюстрованій виставці представлена література про всю історію боротьби за незалежність українського народу різних часів: козаччини, І і ІІ Світових війн, АТО тощо.
Також, у бібліотеці до 9 травня були виготовлені паперові квіти – маки, які є скорботними символами цього дня. Ці квіти діти роздали всім учасникам заходу.

А концертну програму в залі БК розпочали ведучі: Демкова Юлія та Степанюк Ірина.
До вітального слова було запрошено отця Івана, який у своїй промові мудро зауважив, що лише переживши війну людина знає, яку величезну ціну має мир. Також, він зачитав власний вірш присвячений цим подіям. 
 


    Далі зі сцени лунали героїчні музично-поетичні твори такі як: «9 травня», «Буде нам з тобою що згадати», «Заспіваймо пісню за Україну», тощо.
Якось по новому, але не менш зворушливо прозвучала сучасна пісня «Не твоя війна» у виконанні юної артистки Гетьман Зоряни, а Власюк Анна зачитала вірш «Ішов солдат». 
Цікавим був виступ наймолодшої учасниці заходу Лазарчук Вікторії та її сестри Маріанни.
Увагу глядачів привернув хореографічний номер танцювального колективу, до якого увійшли: Шевчук Анна, Матвіюк Наталія, Морозюк Марія, Степанюк Світлана, Гетьман Зоряна, Шимчук Марія.

Особливою була й авторська пісня Тарасюка Ігоря та Поліщука Сергія «Цвіт Полісся». 
Тематичну пісню «Героям Небесної сотні» у виконанні Ксьондзик Софії було присвячено тим щирим українцям, які полягли під час зимових подій 2013-2014 рр. Вони сміливо відстоювали право на власний вибір, ідею, свободу, щасливе майбуття. 

       Щемливим закликом для мужніх і хоробрих учасників АТО стала пісенна композиція «Повертайся живим», що заспівав дует Матвіюк Ельвіри і Мілянчук Олени.
Всіх Героїв війни було вшановано хвилиною мовчання.
   Завершився тематичний захід спільним виконанням пісні «Хай щастить».
Технічна допомога в озвучуванні всіх музичних номерів належить Шайнюку Вадиму. 
Тож, всім учасникам, організаторам свята та людям, що були присутні під час урочистостей, щиро дякуємо за підтримку, громадську свідомість та небайдужість. Адже, наше життя, колись і навіть зараз оберігають хоробрі солдати, яких ми шануємо і не вправі забути ні на мить.