пʼятницю, квітня 06, 2018

Тиждень дитячого читання - 2018


     Щороку у дні весняних канікул бібліотеки України проводять Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Зараз це свято набуло особливого значення, адже, в епоху Інтернету воно допомагає дітям повернутися до книги, відчути радість справжнього книжного читання, розвиває їх розумові здібності та інтелектуальне мислення.
Тож, підлаштовуючись під формат дитячих весняних канікул, ми розпочали наш тиждень читання із 2 березня ознайомивши юних відвідувачів із тематичними виставками «Книжкові новини для кожної дитини» та «Сучасні автори, сучасним дітям».
     В наступні дні на дітей різного віку чекали вікторини, цікаві конкурси, веселі ігри. Наприклад, в рамках тижня читання, спільно із працівниками Будинку культури, в нашій книгозбірні була проведена захоплююча гра «Хто правий», яка побудована на прикладі відомого й популярного шоу «Хто зверху». В цій грі брали активну участь учні 7-10 класів. Дві команди дівчат та хлопців змагалися між собою у таких конкурсах:
  •  «Представлення команд», в якому ведучий своєї команди має креативно та весело представити кожного учасника.
  • «Відгадай пісню» – де учасники кожної команди повинні показати пісню, яку вони почули через навушники. Переможцем стає той, хто на це затрачає мінімальну кількість часу. 

  • «Літери» – в якому на кожного учасника надягаються літери на спині і на грудях. Ведучий зачитає питання, учасники складають слово-відповідь. Перемагає  та команда, яка перша виконає завдання.
  •  «Хто я» – учасникам цього конкурсу пропонують за 90 секунд відгадати хто вони, за підготовленою картинкою, яку їм одягають на голову, і задає питання своїм друзям, на які можна відповідати лише «так» або «ні».
  • «Чоловік чи жінка» – учасникам пропонуються питання, на які треба відповідати лише чоловік або жінка. Кожен учасник по черзі відповідає. Виграє той, хто швидше і вірно це зробить.
  • «Зірки в ряд Стілець». Завдання для хлопців: розташувати дівчат від 1 місця до 4 за швидкістю прочитаних слів за хвилину, попередньо провівши контроль читання. Завдання для дівчат: розташувати хлопців у порядку зростання за кількість підписників в популярній соцмережі «Instagram», провівши попереднє опитування.
  • «Стілець». Добре відома всім гра, де потрібно гравцям танцювати в ритм запропонованої музики, а коли вона скінчиться, встигнути зайняти свій стілець.

У разі виникнення спірних питань суддя, роль якого виконував художній керівник БК Поліщук Сергій, оголошував додатковий конкурс «Дивоглядки», в якому учасники з обох команд мали дивитись у вічі один одному не моргаючи.
Також, ведуча заходу та директор БК Симонович Ірина протягом гри робила різні бліц опитування для всіх учасників та задавала бонусні питання командам.
У підсумку цієї гри, переможцями стала команда хлопців, які отримали солодку винагороду за свої зусилля, і вони, як справжні джентльмени, поділились із командою дівчат смачними ласощами. 
Тож, як бачимо, це тиждень дитячого читання, проходив яскраво, невимушено і водночас цікаво, що принесло дітям багато позитивних вражень, додало їм нові знання, а бібліотеці – нових користувачів!