вівторок, червня 02, 2020

Літературно-правова вікторина «У пошуках істини»

Діти – це наше майбутнє, це наше продовження, це наше натхнення. Кожна дитина – це вже особистість, яка має певні права: на ім'я і громадянство, жити в сім'ї з батьками, на захисту своїх інтересів і прав, на захист життя і здоров'я, тощо. Всі ці права та безліч інших прописані в основному міжнародно-правовому документі – Конвенції ООН, котра визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку.
З нагоди Дня захисту дітей, який ми відзначаємо 1 червня, щоб якось розважити наших юних користувачів та друзів-любителів мережі Інтернет, ми підготували цікаву літературно-правову вікторину «У пошуках істини».
Головною метою вікторини є прагнення перевірити в режимі онлайн дитячі знання щодо своїх прав на основі прочитаних улюблених творів юних читайликів.
Всіх охочих онлайн-учасників просимо спочатку ознайомитись із виставкою-підказкою «Історії про дітей, права яких порушувалися», яка допоможе знайти правильні відповіді на поставлені нижче запитання.
1.           Віктор Гюго «Козетта».  Уривок з роману славетного французького письменника В. Гюго "Знедолені". В ньому розповідається про долю бідної дівчинки, яка тяжко поневіряється, живучи в чужих, жорстоких людей. Долю Козетти змінює добрий Жан Вальжан. Дівчинці нарешті посміхнулась доля.


2.           Джоан Ролінг «Гаррі Поттер і філософський камінь» перший серійний роман про маленького чарівника Гаррі Потера, який виріс в маленькому містечку поблизу Лондона, в родині Дурслів. Дядько і тітка не любили хлопця, забороняли все чарівне, обмежували в багатьох інших речах. Всі дні народження Гаррі проводив у комірчині під сходами, де і жив. Але одинадцятий день народження став для нього особливим, адже, він дізнається про те, що є чарівником, й стає учнем школи чарівників Хогвартс.

3.           Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра» книга, яку з задоволенням читають вже більше ста років діти і дорослі. І це зовсім не дивно, адже в ній є все, що так приваблює читача романтика пригод, живий гумор, захоплюючий своїми несподіваними поворотами сюжет і навіть любовні переживання головного героя шибеника і пустуна Тома Сойєра! Він уособлює безтурботність і чудовий світ дитинства, хоча рано осиротів і виховувався у родині тітки. Його найкращі друзі – Джо Гарпер і Гекльберрі Фінн. Хлопець спочатку закоханий у Еммі Лоренс, але пізніше її місце в серці зайняла Ребекка Тетчер (Беккі). У нього є зведений брат Сід, двоюрідна сестра Мері і тітка Поллі. Незважаючи на непосидючий характер, Том дуже багато читає, перевагу віддає пригодницькій літературі.
4.           Марк Твен «Пригоди Гекльберрі Фінна» не менш цікавий роман письменника, в якому описані сюжетно пов'язані життя двох друзів - Тома і Гека. Але тут вже йдеться про складну долю хлопчика Гека, в якого є лише  нелюбий батько-п'яничка. Волелюбивий Гек тікає від батька і зустрічає такого ж втікача Джима, який є рабом міс Ватсон. Вони стають друзями, жебракують, втрапляючи в різні халепи, але підтримують один одного  і знаходять вихід.  В кінці твору хлопці: Том, Джим, Гек знову зустрічаються, але кожен обирає вже свій шлях.
5.           Роальд Дал «Матильда» твір про геніальну дівчинку, яку зовсім не цінують  її родичі. Для них вона зайвий клопіт, головний біль. Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул... 1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.



6.           Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» – історія про незвичайного та загадкового хлопчика – принца з іншої планети. Маленький принц розповідає про свої пригоди на Землі, говорить про дивовижну троянду, яку залишив на своїй малій планеті, про своє життя на астероїді, де є три вулкани. Він проводить час, приводячи до ладу свій астероїд, вириваючи баобаби, які намагаються глибоко прорости і заполонити всю планету. Одного дня Маленький принц відлітає, щоб вивчити і пізнати інші місця Всесвіту. Відвідавши кілька інших астероїдів, він зустрічає багато дивних дорослих, подорожуючи далі знаходить інших персонажів і спілкуючись з ними, дізнається багато важливих речей.
7.           Тетяна Рубан «Нічийні» твір про юних безхатьків. Вони мріють гайнути до Одеси, коли зароблять грошей. Мріють отримати свій шанс і вирватись із інтернату. Леся і гадки не мала, що її найкращими друзями стануть безхатьки. Юлька, Ємець, Кавказ і Петрик – вони такі ж, як і Леся, лише дбати про себе мусять самотужки…

Питання до літературно-правової вікторини 
«У пошуках істини»:
1.           В яких літературних творах були порушені права на свободу вибору та власну думку?
2.           Які літературні герої могли б поскаржитися, що порушено їхнє право на недоторканність житла?
3.           Який літературний герой постійно користувався правом на свободу думки, слова?
4.           В яких творах порушується право людини володіти своїм майном?
5.           В якому літературному творі опікун порушив право героя на тайну особистої кореспонденції?
6.           В яких з перечислених творів йдеться про примусову дитячу працю
7.           Хто з героів книг був позбавлений свободи  та основних прав  людини? 

Тож, виконуючи завдання, всім учасникам радимо не поспішати, добре подумати, бути уважними та кмітливими. А ось, хто захоче ще раз перечитати ці захоплюючі книги, більшість з яких включені до шкільної програми літніх читань, просимо дочекатись закінчення карантину, або ж, віднайти в раніше опублікованих нами рекомендаційних списках з посиланнями на електронні книги.
Всім діткам бажаємо добре знати не лише свої права, але й обов'язки, мати люблячих й турботливих батьків, а також, щасливе дитинство! Гарного і веселого всім літа!!!