неділю, червня 04, 2023

Зелена неділя квітує чар-зіллям!

 День Святої Трійці, також П'ятдесятницяЗелена неділя одне з головних християнських свят, яке у православ'ї входить до числа дванадесятих свят

Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса. Таким чином це свято сповіщає людям Всевишнього в усіх трьох іпостасях як Святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа.

Давніша назва  Зелені свята, відображає древній культ рослинності, адже, на Трійцю поширений звичай прикрашати житло традиційними травами, зеленню: листям клена, берези, аїром (лепехою), тощо. 
Також, в ці дні проводять різні обряди, зокрема, освячують у храмах різнотрав’яні букети. 
Типово, що Зелені свята позначають кінець весни та початок літа, поєднують вшанування померлих та рослинності з метою забезпечити хороший врожай.

До Дня Святої Трійці у нашій бібліотеці оформлена книжкова виставка-інсталяція «Зелена неділя квітує чар-зіллям!»на якій представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями свята, витоками, звичаями та обрядами святкування у різних регіонах, символікою, повір’ями, тощо. Дана виставка прикрашена зеленню та квітами, духмяні пахощі яких створюють особливу атмосферу в книгозбірні й безумовно зацікавить всіх, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.