неділю, березня 27, 2016

Книжка кличе на гостину – бо у неї іменини


    Всеукраїнський тиждень дитячого читання має багаторічні традиції. Він був започаткований у 1943 році письменником Львом Кассилем і до сьогодні щороку проводиться під час березневих канікул у всіх бібліотеках України. 
    Сьогодні, у перенасичений інформацією час свято набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою та друкованим словом, привертає увагу дорослих до проблем дитячого читання. 
Дотримуючись славних традицій, урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання розпочалося й у нашій бібліотеці 21 березня. Це веселе і захоплююче свято Читання під символічною назвою «Книжка кличе на гостину – бо у неї іменини» мало на меті залучити якомога більше дітей до читання, книги та бібліотеки.

Тож, дійство розпочала завідуюча бібліотекою Вакулюк Т.З., яка розповіла присутнім про історію свята, про книгу від найдавніших часів до сьогодення, про людей, які беруть участь у процесі створення друкованого видання, про співіснування паперової та електронної книги, їх роль у житті людини.

Ну, а далі ведучі свята Домаль Каміла та Матвіюк Ельвіра усім присутнім запропонували поринути у світ книги та познайомитись із героями дитячої літератури, роль яких майстерно зіграли: Нечитайло Журанський Максим, чарівниця Гетьман Зоряна, книга Кушнір Юлія, книжковий лікар Журанська Вікторія, дівчинка – Мілянчук Олена та інші. 
 
Ця своєрідна театралізована вистава неабияк захопила глядачів. 
 
Також, цього дня було проведено безліч вікторин та різноманітних бліц-конкурсів: «Чи добре, ти знаєш алфавіт», «Відгадай назву казки», «Продовжи самостійно вірш» тощо.

  


Наступного дня інформаційна година «Книга – бібліотека – читач», яку провела бібліотекар Войтюк Ю.П., поглибила знання школярів про бібліотеку та її  роботу, навчила орієнтуватись у книзі та правильно робити вибір спираючись на особистий читацький смак юних відвідувачів.
    А на завершення, була проведена цікава вікторина «Перевір свою кмітливість», відповідаючи на запитання якої, діти демонстрували свої знання.
   Черговий день Тижня розпочався захоплюючим фуд-квестом «Скарб таємничий із книжкової полиці», який показав нашим читайликам справжні нетлінні книжкові скарби мудрості та добра. 
 
   

24 березня для учнів Любитівської ЗОШ був проведений бібліотечний урок «На островах довідкових видань», що навчив школярів правильно використовувати довідкову літературу для пошуку потрібної інформації. Також, в цей день на дітей чекав веселий конкурс юних ерудитів «Підкорювачі бібліотечного фонду».
Всі учасники конкурсу поділилися на дві команди: «Патріоти» та «Українці». Далі за вказівкою бібліотекаря, вони мали якнайшвидше відгадати названий твір або його автора і знайти його у чималому фонді нашої книгозбірні. Переможцем стала команда «Патріоти» учасники якої, швидше і більше відшукали потрібні книги.
   Четвертий день Тижня у бібліотеці розпочала літературна гра «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає». Мета даної гри полягала у залученні великої кількості дітей до спільної та корисної справи – колективного читання, що безумовно навчає та об’єднує усіх його учасників. Чудовим і не менш цікавим для маленьких читайликів став огляд нових книжкових та періодичних видань:  
«Найновіші книжечки для малят та дітвори»,
«Журнальна карусель запрошує».

Завершився наш Тиждень дитячого читання яскравою літературною екскурсією по сучасній українській прозі «Слався, величайся, зіркою згори, українська книжка, серед дітвори». Адже зараз, як ніколи раніше, важливо прищеплювати любов наших дітей до всього рідного, українського, виховувати справжніх та свідомих патріотів своєї Батьківщини.
 Отже, як бачимо цей Тиждень був надзвичайно насиченим, яскравим, захоплюючим: сповнений дивовижним книжковим розмаїттям та веселими конкурсами, вікторинами та іграми, презентаціями та літературними подорожами. Тому, зовсім не дивно, що кожний день у книгозбірні проходив радісно, гамірливо та з щирими усмішками на вустах у юних відвідувачів. Сподіваємось, що здобута інформація під час цих заходів стане потрібною і корисною для наших читачів у найближчому майбутньому.