пʼятницю, грудня 02, 2016

Скільки ж їх, доріг в безодню!?!

   Україна сьогодні стоїть перед рядом проблем у всіх сферах життя, але найбільш актуальними є проблеми пов’язані з охороною здоров’я та збереженням людського життя. На жаль з кожним роком ми спостерігаємо лише зменшення кількості населення в країні. Дуже загрозливим є погіршення стану здоров’я особливо у молодого покоління. Зокрема, показниками цього погіршення є високий рівень захворюваності на ВІЛ/СНІД, надмірне вживання алкоголю, тютюнопаління, наркоманія.
Очевидно, що серед основних і необхідних засобів збереження та зміцнення здоров'я є пропаганда правильного способу життя, під яким розуміється відмова від шкідливих звичок, дотримання режиму харчування, власної гігієни, фізичної рухливості тощо.

Тож, 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом  наша бібліотека для юних відвідувачів підготувала урок-застереження «Скільки ж їх, доріг в безодню!?!».
Також, маючи тематично-книжкові багатства, періодичні видання та Інтернет-ресурси бібліотекарі підготовили: усний журнал «Що ми знаємо про СНІД», експрес-тест «Чи схильний ти до наркотиків», міні-вікторини «За хмарою тютюнового диму», «Ілюзія алкоголю проти суворої реальності» та ряд відеороликів по даній темі (наприклад: проект "Шкідливі звички, їх вплив на життя і здоровя людини").

А ось наочні форми популяризації літератури про здоровий спосіб життя та відмову від небезпечних звичок розкрила книжкова виставка «Шкідливі та вкрай небезпечні звички». Не можна забувати й про такі періодичні видання: «Позакласний час», «Шкільна бібліотека», «Розкажіть онуку», які на своїх сторінках друкують багато фактичного та методичного матеріалу.
   Сподіваємось, що все це приверне увагу читачів, адже, бібліотека має в своєму арсеналі досить матеріалів, які використовуються в антитютюновій, антиалкогольній та антинаркотичній профілактиці. 
Якщо когось зацікавила та чи інша тема, пропонуємо переглянути такі матеріали у нашій книгозбірні:
 - Дія нікотину на організм людини: Усний журнал. // Позакласний час. 2012. - №17-18. – С. 58.
 - За хмарою тютюнового диму: Матеріал до дня відмови від куріння. // Позакласний час. – 2012. - №19-20. С. 69-76.
 - Молодь обирає здоров’я: Конкурс. //  Позакласний час. 2012. - № 19-20. – С. 23-24.
 - Майбутнє без СНІДу: Година спілкування. // Позакласний час. 2013. - № 21-22. – С. 25.
 - Поінформований – означає захищений: Конкурсна програма.// Позакласний час. – 2013. - №21-22. – С. 51.
Якщо Ви потрапили в складну життєву ситуацію і:
- відчуваєте свою самотність;
- маєте негаразди з батьками чи товаришами;
- маєте проблеми в  школі;
- потерпаєте від фізичного, психологічного чи морального насилля;
- маєте психологічну залежність від когось чи чогось;
- необхідна психологічна підтримка;
…тоді дзвоніть на «Телефон довіри» це анонімна, конфіденційна служба, яка працює за номером – 38 800 500 21 80 (цілодобово, безкоштовно зі всіх телефонів) Тут кожного вислухають і допоможуть знайти правильне рішення проблеми, що виникла.
А ще корисно знати такі номери телефонів:
Телефон довіри для дітей, підлітків 044 515 23 74.
Національна лінія - Телефон довіри з проблем ВІЛ/СНІД 0 800 500 45 10 (цілодобово, зі стаціонарних телефонів безкоштовно).