неділю, серпня 19, 2012

Село моє в пахучім цвіті...

   Село моє в пахучім цвітi  
                                 Мені всміхається здаля 
                                          Для мене ти одне на світі 
Бо тут мій край, моя земля!
 
Віками наш народ протистояв ворогам, віками виховував своє прагнення до свободи і незалежності, гартував свою силу і волю. І настав той час, коли  Україна стала незалежною, а її народ – вільним. 
   Україна – це рідний наш край, наша земля з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, мудрими і талановитими людьми.
    Прекрасний наш український рід! Тут споконвіку шанували працю, хліб на столі, рушник на стіні, мамину пісню, яворову колоску, криницю з журавлем. Тут, найглибші корені нашої духовності, вогник нашого життя.
Серед степів село моє чудове
Там на світанні запахи медові,
Теплом вітрів овіяни степи,
А в цьому краї народились ми.
***
Стоїть, заціловане всіма вітрами,
Колиска любові і пісня душі.
Тут стелиться легко дорога до мами
Стежина дитинства веде в спориші.
19 серпня у селі Любитів відбулося свято сіл територіальної громади «Козацькому роду нема переводу», приурочене   21-ій річниці  Незалежності України. Свято зібрало чимало односельчан та гостей, щоб ще раз підтвердить силу і звитягу, бойовий дух і козацьке братство,мужність і розум, мудрість і щедрість нашого талановитого краю.
Розпочалося свято спортивними змаганнями між командами  сіл Воля-Любитівська, Любитів та Рокитниця. Учасники команд  проявили всю свою міць та витривалість у таких спортивних конкурсах, як: піднімання гирі, перекочування колоди, арм-реслінг, перетягування каната, козацька естафета, розпилювання колоди, пляжний волейбол, міні футбол. 


      Після виснажливих змагань, учасники конкурсів та їх вболівальники насолоджувались смачним козацьким кулішем, а наймолодших пригостили смачним морозивом, спонсором якого стала підприємець Корнелюк Г.В.
   У цей же час у Будинку культури усі присутні дітлахи переглядали захоплюючу лялькову виставу «Пан Коцький» Луцького обласного лялькового театру.

   Згодом, свято продовжилось у сільському Будинку культури, де відбулись урочистості та святковий концерт. На святі були присутні  високоповажні гості, які привітали жителів та гостей села зі святом, а також подарували чимало цінних подарунків, а саме: голова Ковельської районної державної адміністрації, депутат Волинської обласної ради Смітюх І. Є., голова Ковельської районної ради Якубук П. Г., депутат Волинської обласної ради Гузь І. В., депутат Волинської обласної ради Івахів С. П., голова асоціації фермерів та приватних землевласників Волині Лук’янчук В.В., делегація гміни  Пухачув республіки Польща на чолі з паном Адамом Гжещуком
 
    За  українською народною  традицією гостям свята подарували запашний коровай зі словами: 
Прийміть хліб-сіль  шановні гості,
Без хліба свята в нас нема,
Бо хліб добробуту початок
І символ щедрого життя.
       Сторінки історії, сторінки життя нашого села, одні веселі, інші - сумні, але величаві. Село, як і люди, має свою біографію, своїх синів і дочок, якими гордиться, пишається. 
      Тож, на святі було увіковічено пам’ять тих, які полягли в роки Великої Вітчизняної війни за наше щасливе майбутнє, за мирне життя. Також, відзначено земляків, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та воїнів-інтернаціоналістів, які виконували свій інтернаціональний обов’язок в Афганістані.
Шукаючи істину в дальніх краях
Захоплення перші душа зберегла.
Вона поверта мене знову на шлях
До свого, найкращого в світі , села.

Ходжу змалечку росянистим полем
Топчу стежину край ріллі
І пахне хлібом моя доля
Коли я в рідному селі.
  Історія нашого села багата різними фактами та подіями, а ще людьми, які все своє трудове життя присвятили розквіту рідного села, самовіданно трудяться на землі, в рідному селі.
  Організатори свята не оминули своєю увагою працівників шкільних та дошкільних закладів, сільськогосподарських підприємств,  ветеринарної медицини, фермерських та особистих селянських господарств, ветеранів освіти, працівників  медичних установ сільської ради та ветеранів медицини, закладів торгівлі і  громадського харчування, соціального обслуговування, місцевого самоврядування та культури, поштового відділення та зв’язку, лісового та залізничного транспорту. 
   На честь усіх цих талановитих людей та знавців своєї справи звучали музичні вітання та найщиріші побажання від учасників художньої самодіяльності Будинку культури с.Любитів, а саме: аматорського хору Будинку культури, жіночої та чоловічої вокальних груп, дитячого танцювального колективу та солістів-вокалістів.  
Спасибі вам люди, за щире тепло
За людяність вашу, за ваше добро
За те, що робили, за хліб на столі,
Спасибі вам, люди, уклін до землі!

 


Неабияк вразила гостей своїм виступом юна поетеса-початківець і талановита учасниця свята Войтюк В., яка зачитала свій власний вірш про рідне село Любитів.
Любитове – ти чудовий!
Ти прадідів рідний дім,
Джерельце моєї мови.
Колиска моїх вільних снів.
Ти братець дощу і неба.
Ти  батько,трав та лісів.
Нічого більше не треба,
Лиш глянуть на квітів посів.
Волошки,маки,ромашки –
Це вітер із ними грав!
Любитів для нас,наче казка!..
За казку,усе б хтось віддав…
Лишень твоя ніжна осінь,
Дарує ласку й любов.
Зима,мов торкнутись просить,
До срібних її обнов.
Весна,чарує садами
І ніжним цвітом дерев.
А літо,яскраві гамми
Малює,щоб подих завмер.
А в тихім озернім плесі,
Безшумно пишуть зірки,
Бажання,надії,слова всі,
Що шепчуть для них малюки…
Любитів – дорога до дива!
Любитів – затишна земля!
Земля,де калина вродлива.
Міцна немов дуба гілля!
                                                                                   
Усіх присутніх порадували  музичними вітаннями аматори сіл Рокитниця та Воля-Любитівська, які взяли участь у конкурсі художньої самодіяльності між селами сільської ради. Після чого незалежне журі підвело підсумки змагань ,конкурсів і оголосили результати.  Переможцями змагань і конкурсу стали  представники команди села Любитів, друге місце посіла команда села Рокитниця, а третє – команда села Воля- Любитівська. Переможці були нагороджені подарунками за свої зусилля.
Після  першої частини концерту всі присутні на святі насолоджувались смачним подарунком – 24 кілограмовим тортом  від голови райдержадміністрації Смітюха І.Є.  


Другу частину свята продовжили численні виступи творчих колективів – гостей свята. На запрошення благодійного фонду «Патріот Волині»  виступили Народний артист України Василь Чепелюк та фольклорно-етнографічний ансамбль «Чачка», який є лауреатом багатьох всеукраїнських конкурсів. 
      Для шанованих жителів  і трударів нашого села, благодійний фонд «Патріот Волині»  підготував особливі та корисні у побуті та роботі подарунки, а також, відбувся розіграш святкової лотереї і вручення призів.
У фойє Будинку культури, можна було ознайомитись з виставкою  картин Черняка В., рушників та серветок майстринь-вишивальниць  Шевчук Є., Шинкарук Н., Гацької Л., фотовиставкою Гузовського П., а ще безліч дитячих робіт Степанюк І., яка є дуже старанною та активною читачкою  бібліотеки. Ці сільські умільці – надзвичайно талановиті люди,  вироби яких неодноразово прикрашали багато виставок, отримали подарунки і подяки з рук сільського голови Павлова В.І.
 Крім цих робіт, з великою цікавістю присутні розглянули дитячі малюнки на тему  
«Мій рідний край, моя земля»
 а також виставку літератури 
«Під вільним сонцем моя Україна величавим розмаєм цвіте».   
  Протягом дня діяли дитячі надувні атракціони, яким особливо раділи діти. Свято завершилося молодіжною дискотекою.
Програма свята була надзвичайно насиченою, яскравою, різноплановою та цікавою. Свято  минуло весело, організовано і ще довго спогади  викликатимуть приємні  емоції у всіх присутніх. 

          По завершенню свята зі щирими побажаннями до присутніх звернувся сільський голова Віктор Павлов, який також подякував  усім організаторам, учасникам та спонсорам свята, які надали велику допомогу у проведенні свята Дня сіл територіальної громади Любитівської сільської ради, а саме: голові Ковельської районної державної адміністрації, депутату Волинської обласної ради Смітюху Івану Євдокимовичу, голові благодійного фонду «Патріот Волині», депутату Волинської обласної ради Івахову Степану Петровичу, депутату Волинської обласної ради  Гузь Ігорю Володимировичу, директору ВКП «Каскад», депутату Ковельської районної ради Пархонюку Володимиру Федоровичу, голові фермерського господарства «Фасти» Шайнюку Олександру Костянтиновичу, фермеру Демчуку Сергію Михайловичу, директору СЛАТ «Тур», депутату Ковельської районної ради Смалю Петру Петровичу, директору ТзОВ «Ідея» Козаку Віктору Неофітовичу, директору «Ковельської ковбаси» Головатому Володимиру Петровичу, директору ПМК 62 Приступі Анатолію Петровичу, підприємцям: Тарасюку Ігорю Миколайовичу, Чуль Ярославу Філімоновичу,  Мельничук Людмилі Володимирівні, Шайнюку Олександру Петровичу, Корнелюк  Галині Володимирівні.
     Бажаємо усім цим людям міцного здоров’я, сімейного благополуччя, щастя і достатку, успіхів у праці та бізнесі, бадьорості духу, Божого благословення на всі хороші справи  і сподіваємось на подальшу  таку  ж  тісну співпрацю  та активну участь у проведенні різноманітних свят.
Нехай у цей величний день усім буде радісно,а національне  свято духмяним серпневим запахом українського хліба принесе у домівки кожного щастя та добро, порозуміння та згуртованість, мир і любов!!!