пʼятницю, січня 20, 2017

Водохреща йде до нас


Ось і підходить до завершення ряд зимових святкувань. Як співається у відомій колядці«А третій же празник – Святе Водохреща».
Хрещення Господнє  третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі ще має назву Йордан (Ордан, Ардан), або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, а напередодні відзначають ще й Водохресний Святвечір (другий святий вечір).
За повір’ям, в цей день Іван Хреститель охрестив свій народ в річці Йордан, чим закликав всіх до покаяння й очищення душі від гріхів. Ісус був першим, хто прийняв таке хрещення.
      З тих часів і до тепер збереглися певні традиції, які всі віруючі християни намагаються зберегти і передати майбутньому поколінню.
На свято Водохреща, багато парафіян с. Любитів, зібралися на ранкове Богослужіння, що відбулося у новозбудованій українській капличці. 
Після відправи, отець Іван разом з вірянами пішли до Любитівського озера, де була заздалегідь прорубана ополонка, у вигляді хреста. 
Тут відбувся обряд освячення води, після якого всі охочі сміливці могли зануритись у крижану воду. І такі відважні люди знаходились, адже, кожен з них хотів очиститись душею та покращити своє здоров’я.
Сенс такого дійства полягає у тому, що зараз будь-яка водойма символізує річку, де був охрещений Христос, а людський процес купання, говорить про готовність піти за Спасителем, показати свою безмежну любов до нього та віру.
Впевненість в цілющих і помічних властивостях води, додають ще й наукові факти, які говорять про особливу структуру освяченої води.
По завершенні всіх обрядів, за порадою священника, люди набрали побільше Святої води і розійшлися по домівках, щоб вже там вдосталь її напитись, вмитися, окропити оселю та усю господу. А залишки цієї води слід зберігати біля образів аж наступного Водохреща і тоді вона захистить родину від різних бід та хвороб.
Хочеться згадати й про важливий обряд освячення нашої бібліотеки. Його здійснив отець Іван під час чергового візиту до Любитова. Він окропив приміщення книгозбірні, побажав усіх благ та процвітання бібліотечній справі, благословив присутніх відвідувачівза що ми йому дуже вдячні.
Тож, користуючись нагодою, вітаємо усіх зі святом і бажаємо на Водохреща кожному відчути силу Святої води, яка принесе великий прилив позитиву, енергії, хороших емоцій, додасть бадьорості духу і наснаги на весь наступний рік.