суботу, листопада 23, 2019

Вечір-реквієм «Горить свіча в душі мого народу»

Голодомори … Це страшне слово добре відоме в Україні, бо випало на її долю тричі. Скільки людських жертв можна було уникнути, якби голод був би лише природним явищем.
Найжорстокішим був голод 1932-1933 рр., організований радянською владою, який призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР. Він був навмисно спрямований на масове знищення корінного українського населення. І це все страшний злочин проти нашого народу, який ми не вправі ніколи забути.
З метою вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні в нашій бібліотеці відбувся вечір-реквієм «Горить свіча в душі мого народу».

На захід прийшли учні школи, працівники сільської ради, Будинку культури та інші небайдужі жителі села Любитів.
А розпочався вечір із вступного слова бібліотекаря. Далі учениця 6 класу Готь Софія розповіла про передумови та причини голодної смерті українців, яких присутні вшанували хвилиною мовчання.
Згодом, дівчата старших класів Шевчук Анна і Журанська Вікторія запалили скорботну свічку пам'яті і зачитали правдиві факти найбільшого голодомору 30-х років.
Також, під час заходу відвідувачам показали декілька тематичних відео «Убиті Голодомором: реальна кількість жертв та докази штучності», «Голодомор: коротко про головне», «Запали свічку у своєму вікні», які показали всі жахіття тих часів, трагізм і безвихідь простого люду в українському селі.

Тематику вечора доповнювала ще й книжкова виставка «ГолодоМор – геноцид українського народу», яка вміщувала нові матеріали, свіжі газетні статті, історичні книги, художні твори відомих письменників, тощо.
Голодомори в Україні назавжди залишили свої чорні сліди, але йдучи у майбутнє, потрібно пам'ятати про уроки минулого, щоб ніколи не повторилось подібного лиха в багатостраждальній історії нашої країни.