вівторок, лютого 15, 2022

Крізь пекло Афганської війни

Війна – мабуть це найстрашніше слово в усіх мовах світу та для всіх народів. Адже, коли в мирне життя людей вривається війна, вона приносить лише горе і нещастя, біль і розпач, голод і злидні, численні смерті та зламані долі, постійний страх і море сліз.
15 лютого, в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 33-ої річниці виведення військ з Афганістану, в бібліотеці с.Любитів відбулася година вшанування "Крізь пекло Афганської війни".

Зворушливими поетичними рядками і трагічними фактами історії розпочали тематичний захід ведучі: Демкова Юлія та Дрозд Ірина. Вони розповіли присутнім як багато українських солдат в різні роки, змушені були виконувати інтернаціональний обов’язок, захищаючи інші держави.

Особливо болісною раною став Афганістан, який скалічив і забрав безліч життів українських військовослужбовців. Нажаль, чимало наших земляків-волинян так і не повернувся додому, серед них жителі нашої громади: Білінець В.Г. (с. Черемошне), Півень А. С. та Силюк В. М. (с. Уховецьк), Кулаковський Л. А. (с. Любитів)Пам’ять про всіх загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Та є й ті сміливці, які повернулися з кривавої афганської війни, їх героїзм та мужність – це справжній приклад для наслідування. Серед таких учасників бойових дій – наші земляки, імена яких гучно прозвучали під час заходу : Заплотний С. М. (с. Колодяжне), Кошарук П. І. (с. Будище), Осіюк М. П. (с. Уховецьк), Федорук В. В., Ліщук В. С. та Оксенюк П. В. (с. Черемошне), Півень О. В. та Кондратюк В. А. (с. Кричевичі), Віднік О. П. (с. Скулин), Глушейко В. Я. та  Глушейко І. М., Кушнір В. О. (с. Ворона), Мозоль В. В. (с. Воля-Любитівська), Гладишук Л. Ю. (с. Білашів).
Зі щирими словами шани та подяки до всіх воїнів-афганців звернувся Колодяжненський сільський голова Кашик Віталій Леонтійович, який у своєму виступі назвав їх гідним взірцем для нинішніх воїнів-захисників України. Також, цього дня учасники бойових дій громади отримали матеріальну допомогу від сільської ради.

В свою чергу, ветеран-афганець Ілюшик Сергій Леонідович поділився із присутніми власними нелегкими спогадами, зазначивши, що та жорстока війна стала трагедією й важким випробуванням для тих, хто воював і для тих, хто чекав рідних вдома.

Під час години-вшанування звучали сумні поетичні рядки віршів «Похорони інтернаціоналіста», «Хто ж відповість?» та інші, які декламували: Владислав Романюк, Зоряна Гетьман, Марія Морозюк (директор БК с. Любитів).

Тематику та атмосферу дійства вдало доповнила бібліотечна виставка-літератури «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя».

На завершення заходу, у виконанні дівочого квартету прозвучала пісня «Мир над Україною», адже, багатостраждальний український народ, пройшовши через не одне пекло війни, знає ціну миру і в наш нелегкий час, докладає максимум зусиль для його досягнення. 

Тож, бажаємо всім міцного здоров’я, злагоди та миру нашій неньці-Україні.