суботу, вересня 21, 2013

Торкнімось серцем до краси земної



Осене, красунечко, осене чарівна,
Ти вдяглася в золото, наче та царівна.
Всі ми закохалися у пейзажі-диво.
Хоч і сумно трішечки, але ж так красиво!

      Синім птахом промайнуло гаряче літо і з багрянцем калини тихо і непомітно прийшла осінь. Повсюди чарівна і неповторна осіння палітра: дерева вбрані в золото, а легкий вітерець, погойдуючи опале листя в останньому польоті, знову бережно кладе на землю.  
Душа від ніжності чарівної радіє,
Віта поезію осінньої пори.
Все золотиться ніжно, багряніє,
Сміється сонце радісно згори.
     Невимовні пахощі останніх квітів наповнюють прохолодне повітря і догорають яскравим полум’ям. Тихо летять павутинки бабиного літа, сміється осіннє сонечко, даруючи останні промені тепла, бо невдовзі заспівають небеса свої сумні пісні. 
Пора осіння тиха й чарівна.
Земля вночі туманами сповита.
Вдень лине тихо музика сумна
На павутинні бабиного літа.

     Спокій і тиша наповнює все навколо. Нема кому співати у чарівному бездонному небі, бо полетіли у вирій птахи у передчутті наближення холодів. І лише зрідка чутно пісню стоголосих цвіркунів, що сховались у високій траві. Природа справляє свій казковий осінній бал.
   Багато епітетів, синонімів та порівнянь поети і письменники використовують, щоб прославити цю прекрасну пору року, а майстри пензля знаходять в ній свою музу, своє натхнення на створення нових художніх шедеврів.
От яка осінь на світі буває,
То сяє сонцем, то дощ накрапає.
То вона світла, барвиста, чарівна,

То сіра-сіра, сумна й непогідна.
Але у ній хоч коли та красиво!

Осінь
чарівність! Осінь це диво!   
    Та осінь зачаровує нас не лише красою, а й радує своїми щедрими дарами. У полі і на городі, в садах і у лісі, принесла хороші урожаї усім дбайливим господарям. Тим, хто любив працю, хто любив землю, буде що їсти взимку.
  Всюди барви осені теплі і чудові,
І ліси приваблюють різнокольорові.
А в повітрі пахощі із полів і саду,
Все з городів звезено, складено до ладу.
У льохах, у засіках, в хаті і в сараї,
На столах у кожного пишні короваї.
Тож спасибі, осене, за дари чудові,
Будемо ми з хлібом всі ситі й здорові.
     Цієї найбагатшої та найщедрішої пори року – осені, щорічно у м.Ковель, відбувається районне свято квітів і врожаю. Цьогоріч, осінній захід під назвою «Україно, ти – надія жива Кобзаря!», був присвячений 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка, яке громадськість відзначатиме наступного року.
     Учасники готували до свята квіткові тематичні композиції. Оцінювало старання конкурсантів в установах та навчальних закладах високоповажне журі, яке нагородило всіх дипломами за активну участь, а переможців ще й цінними подарунками.
     Творчо підійшли до висвітлення даної тематики свята учні та педагогічний колектив Любитівської ЗОШ. Автори композиції розкрили всю повноту теми, передавши плин часу від дня народження Шевченка до нинішніх днів – вільної, незалежної, омріяної Тарасом України. 
    До красивої щорічної традиції вже вкотре долучилася й  наша бібліотека. Це свято стало чудовий приводом для втілення найрізноманітніших фантазій, подарувало простір для нових цікавих і неординарних ідей як для організаторів заходу, так і для самих учасників.  
Осінь у жовтому листі
В цьому році найкраща у нас.
Глянь: калина в червонім намисті
Завітала сьогодні до нас!

Осінь... приваблива й красива,
Дарунки людям роздала.
Чарівна, мила і вродлива
В життя фантазії внесла.
   З 20 вересня у бібліотеці розпочала діяти виставка творчих робіт дітей «Торкнімось серцем до краси земної».

Це чари осені, її барвисті шати.
І труд людей, що в цих плодах ожив.
Яких фантазій можна ще шукати,
Трудився кожен на землі, як вмів. 

 Подивися, Осене, ось він, урожай!
Тут і ти трудилася, на ось, роздавай!
      Справжня казка, яку створили діти користувачі бібліотеки, зачаровує відвідувачів дивовижними квітковими, фруктовими та овочевими композиціями, в яких відчувається дитяча любов до природи. Всі роботи несхожі між собою, бо кожна творча дитина по-своєму бачить і відчуває красу осені.
    Найменші любителі образотворчого мистецтва, порадували нас своїми художніми здібностями.
    Центральне місце усіх флористичних композицій належало генію українського слова – Тарасу Шевченку, вишитий портрет якого привертав особливу увагу. Сучасна Україна, про яку мріяв поет та інші найрізноманітніші сюжети, втілені в експозиціях, вражали й захоплювали. А вдало підібрані осінні квіти вмілі руки перетворили у неповторні композиції, які стали справжньою окрасою виставки.
   Чимало зусиль та часу було докладено, аби з допомогою квітів, листя, моху, гілок дерев та іншого розмаїття природного матеріалу, передати тематику свята, добираючи і поєднуючи їх в єдиний ансамбль осінніх кольорів. Тож, значна частина роботи в наданні допомоги юним майстрам, належить бібліотекарям. 
    Розкрити секрети створення букетів та композицій з різних матеріалів, можна переглянувши нашу тематичну літературу, або ж скориставшись Інтернет-технологіями. Адже, напередодні свята, чимало наших юних користувачів, саме у бібліотеці, черпали нові ідеї для своїх майбутніх творчих робіт.
   Свято осені стало відрадою для душі всіх відвідувачів бібліотеки, бо яскраві барви виставки привертали увагу кожного, а пахощі квітів, що розносились по всьому приміщенню читального залу, причаровували своєю неповторністю, будили і збагачували уяву.
     Веселим та цікавим проведенням дозвілля стало й для самих юних творців прекрасного, які зовсім забули про мінливу та похмуру осінню прохолоду,  бо ж як кажуть:«в роботі руки не знають смутку».
     Ми хочемо подякувати усім, хто приймав участь в оформленні даної виставки і побажати усім дітям, розвивати свої творчі здібності, які неодмінно будуть помічені і гідно оцінені.
    Запрошуємо всіх бажаючих до нашої бібліотеки отримали позитивний настрій, помилуватися чудовими витворами природи та творчим підходом до справи вмілих дитячих рук.
Тож з нами разом й ви пофантазуйте,
Відчуйте скільки в осені тепла!
Будьте добрими і працьовитими, чуйними й творчими. Умійте цінувати і берегти природу рідного краю, насолоджуватися її неповторною красою! Несіть в своїй душі те найкраще, що є у нас, українців!!!
Прийміть від осені дари оці чудові,
В достатку повнім, в радості живіть.
І будьте всі щасливі та здорові,
Любов і світло у душі несіть!