суботу, червня 29, 2013

Конституція – оберіг держави





 Я народ, я творець Конституції,
 І тому я підношу, як стяг,
Як здобуток всіх літ революції,
Конституцію миру й звитяг!
      
         В історії кожної держави, є дати, які виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. 
     До їхнього числа, безсумнівно, належить і День прийняття Конституції України, що відзначається щорічно 28 червня. Це свято волі, цивільного миру й доброї згоди всіх людей на основі закону й справедливості. Це одне із самих «молодих» свят сучасної України. 
      У цей день ми віддаємо данину поваги символам держави, що пройшли довгий героїчний шлях. Навряд чи варто нагадувати, що значить для української нації наявність власної незалежної держави, визнаного члена світової спільноти і повноправного учасника міжнародних відносин. До цього народ прагнув багато сотень років, і сьогодні йому нарешті пощастило пожинати плоди багатовікових зусиль, саме тому день Конституції України володіє особливим історичним та почесним значенням.
«Історія свідок минулого, світло істини,
жива пам'ять, учитель життя, вісник старовини»
                                                                         Цицерон.
     Як відомо, процес створення Конституції Україні був довгим і тернистим. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го по 28-е червня 1996-го року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, таким був нелегкий шлях цього важливого документа. Але й результат того вартий Конституція Україна по праву визнається однією з найбільш досконалих і демократичних Конституцій у всьому світі!
Боролись ми довго за волю, за право,
Щоб нині твій час, Україно, настав!
Живи та міцній, наша юна Державо,
У дружньому колі вільних держав!

    В день святкування Конституції у багатьох країнах світу влаштовуються масові народні гуляння, супроводжувані парадами і відкриттям дверей парламенту для всіх бажаючих. Адже, кожна держава вважає її найціннішим документом, гордістю країни.
     У 2009 році Кабінетом Міністрів України за дорученням Президента було затверджено план заходів з відзначення Дня Конституції України. До їх числа належить:покладання квітів до підніжжя пам'ятників державним діячам України, організація конференцій, офіційних зустрічей та круглих столів, метою яких є обговорення Основного Закону, проведення в освітніх та культурних установах, святкових тематичних заходів.
     Конституція України це не лише Закон законів, а й ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Як говорить відома Латинська формула:«Бережи порядок,і порядок збереже тебе».
     Сьогодні, поряд із державним святом, ми відзначаємо День молоді. Молодь – це майбутнє держави. Конституція України охороняє її інтереси, їх право на освіту і гармонійний розквіт життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи законні інтереси інших, потрібно добре вивчати закони і дотримуватись їх. Держава вірить в свою талановиту і працелюбну українську молодь, яка матиме гідне життя і світлу долю.
Закон життя я схвалюю в труді.
Він в нашім хлібі, в пісні та у слові.
Законом цим зростають молоді,
Законом цим красуються будови.
     З нагоди відзначення 17-ї річниці Конституції України в нашій бібліотеці представлена виставка під назвою:
«Конституція – Основний Закон нашої держави».  
 
    Про історію і сучасність Основного Закону розповідають представлені тут книги і статті з періодики. Неабияк допомагала нашим юним читачам та молоді, додаткова література, яка пояснювала у простій і зрозумілій формі, деякі статті, висловлювання й тези. 
    Основним завдання оформлення такої виставки, полягає у вихованні в молоді поваги до Конституції України, патріотизму, любові до України та її символів, прав і свобод людини, почуття власної гідності.
У згусток, спресований мудро i чисто,
Вiн змiстом став наших i дiянь, i мрiй.
Основа життя i мого, i Вiтчизни.
I доля моя
мiй Закон Основний.
     Тож, давайте сподіватися у краще майбутнє та разом створювати нову європейську державу.
    Від щирого серця зичимо міцного здоров'я, бадьорості духу та впевненості у безхмарне конституційне майбутнє України. Нехай мир і взаєморозуміння в країні сприяють подальшій її розбудові та приносять достаток кожній сім’ї. Зі святом Вас, Днем Конституції України!
Ми вірим в майбутнє твоє, Україно! –
Говорять сьогодні дорослі й малі.
Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас – єдина,
Немає такої, як ти, на землі.