понеділок, грудня 19, 2016

Затамуйте, друзі, подих – Миколай сьогодні ходить

Грудень – щедрий місяць на свята, а особливо на релігійно-іменні мучеників та Святих: Катерини, Андрія, Варвари, Миколая, Савви, Ганни… Та мабуть, найбільше всі чекають 19 грудняДня Святого Миколая Чудотворця. Адже, Св. Миколай був реальною особою і ще за життя прославився своїми добрими справами, щедрістю і милосердям. І, навіть після його смерті, люди не перестали вірити у його допомогу і з щирими молитвами досі звертаються до Святого, чекаючи якогось дива чи здійснення своїх заповітних бажань.  
З давніх-давен День Святого Миколая святкували весело: завчасно готували маленькі даруночки, пекли печиво, запрошували музик, скликали гостей, запалювали свічки, читали молитви і пекли традиційне печиво тістечка-медівнички “миколайчики”. І, звичайно ж, чекали найголовнішого нічного гостя – Миколу-Чудотворця, який нечутно проникає в оселі, де живуть слухняні діти, і кладе під подушки сплячої малечі жадані дарунки. Багато традицій з минулого збереглися до сьогодні.
А ось історія цього свята дуже давня й оповита цікавими переказами про те, що усе життя єпископа Миколая – нескінченна низка благодіянь і чудес, поданих стражденному людству. Він допомагав усім християнам та в першу чергу тим, кого спіткало горе, на землі й на морі, виносячи з глибин морських на сушу тих, хто потопав, визволяючи з неволі полонених та доставляючи їх додому, рятуючи від меча і смерті людей. Він багатьох людей зцілив: сліпим повернув зір, кульгавим – повноцінну ходу, німим – вміння розмовляти. Багатьох нужденних він збагатив, голодним їжу подавав, кожному був помічником, заступником чи порадником, хто потребував цього. І зараз, він швидко приходить до тих, хто його кличе, допомагає і заступає від біди. Чудес його не злічити, як і неможливо їх докладно описати. Його основне вчення – це любов до ближнього. За повір’ям, він і зараз дарує добрим людям подарунки, злим – різочки, як нагадування про помилки.
Таку захоплюючу розповідь юні відвідувачі почули в читальному залі нашої бібліотеки під час проведення тематичного заходу під назвою «Затамуйте, друзі, подих Миколай сьогодні ходить».
Далі, з великим задоволенням діти переглядали відео-легенди про Св. Миколая (https://www.youtube.com/watch?v=EpFNPOzxxwI), мультфільм «Святий Миколай» (https://www.youtube.com/watch?v=feDeJPXosgA), відповідали на питання вікторини «Як не знаєш – розпитаєш, коли мудрий – відгадаєш», адже, за кожну правильну відповідь, вони отримували солодку та смачну цукерку.
Не менш цікавим та пізнавальним заняттям було розгадування ребусів релігійного змісту, а ось кращого знавця свята визначив тематичний кросворд.
Також, увагу школярів привернув гарно оформлений перегляд літератури «Свято чудне зустрічай – йде святий Миколай».
 Ну, і по завершенню розважальних заходів цього святкового дня, ми не могли відпустити діток не пригостивши їх солодкими смаколиками. Тож, судячи з дитячого веселого гомону та сміху, нам вдалося розважити малечу, подарувати їм чудовий настрій та поділитись частинкою свого душевного тепла.
Радимо всім, цього зимово-святкового дня, зробити якусь добру справу і тоді, неодмінно, у Вашому серці загориться вогник радості і щастя. Всіх зі святом!