пʼятницю, квітня 03, 2015

Міжнародний день дитячої книги

 Щороку 2 квітня світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Одна з національних секцій IBBУ виступає спонсором цього  свята. Сьогодні це найавторитетніша організація в світі, яка об’єднує письменників, художників, літературознавців та бібліотекарів більше 60 країн світу. Основна мета святкування полягає в пропаганді дитячого читання, яке є ефективним інструментом духовного та інтелектуального її розвитку.
    Не випадковим було й обрання дати для святкування. Саме цього дня народився всесвітньовідомий казкар Ганс Крістіан Андерсен, якого частенького і цілком виправдано називали „Великим казкарем”, „Добрим чарівником”, „Королем казок”. Його твори були перекладені багатьма мовами світу і які й досі користуються великим попитом у наймолодших читачів.
Тож, організовуючи Міжнародний День дитячої книги 2015 року, присвяченого 210-річчю від дня народження Ганса Крістіана Андерсена, бібліотека підготувала для своїх юних відвідувачів ряд цікавих та пізнавальних заходів. А розпочалося все із знайомства дітей з історією цього свята та короткою розповіддю про найвідомішого казкаря.
Зокрема, бібліотекар ознайомила із біографією Андерсена, яка теж схожа на казку, якщо з довірою поставитися до його розповіді про себе в двох великих мемуарних нарисах «Казка мого життя». Сам письменник у кінці життя, оцінюючи свій талант, визнав, що радість прийшла до нього в образі „музи, яка обдарувала його усім багатством казок – найчистішим у світі золотом, що виблискує вогником у дитячих оченятах, дзвенить сміхом на вустах дітей і батьків”. 
   Цікава розповідь не могла оминути й Міжнародну премію імені Г. К. Андерсена, яку прийнято вручати цього дня найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги за видатний внесок у дитячу літературу. Це найпрестижніша міжнародна нагорода, яку ще називають Малою Нобелівською премією. Першим лауреатом такої премії стала англійська письменниця Елеонор Фарджон у 1956 році, а 1958 премію одержала Астрид Ліндгрен зі Швеції. 
Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують кращим майстрам у галузі дитячої книги . Серед них – такі знані письменники, як Марія Ґріпе, Джеймс Крюс, Сельма Лагерлеф, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Кетрін Патерсон, Кристине Нестлінгер, Богумила Ржига та інші.
Також, до «Почесного списку Андерсена» було вписано імена українських письменників:Богдана Чалого (за поему-казку «Барвінок і Весна») та Всеволода Нестайка (за книжку «Тореадори з Васюківки»).
Чудовим доповненням заходу стала літературна слайд-подорож «Стежками казок Г. К. Андерсена», а також тематичні ігри, кросворди, вікторини, перегляди буктрейлерів
   По закінченню розваг, діти також ознайомилися із викладкою літератури вищезгаданих письменників. Книги, які їх найбільше зацікавили, юні читайлики  взяли із собою, а отже, проведений час у бібліотеці пройшов не лише весело, але й з користю.
Дитячі книги вбирають у себе цілий світ: все цікаве, що трапляється на світі, рано чи пізно в них потрапляє. Тому відкрийте ваші книги ,читайте самі, читайте для дітей та з дітьми, виховуйте, плекайте любов до книги і вони неодмінно поділяться з вами своїми секретами!