вівторок, лютого 21, 2017

Не забудемо повік Героїв Небесної Сотні своїх...


День Героїв Небесної Сотні пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв, що полягли в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській під час зіткнень із силовиками.
На превеликий жаль, не лише один лютневий день омитий гіркими слізьми та болісними спогагадами, що безжалісно ятрять душу кожного свідомого українця, бо забрали у нас життя найкращих синів України. Вони хотіли кращого майбутнього для себе і своїх дітей, вони розпочали процес духовної перебудови нації та передали естафету нам.
І в цей день ми маємо віддати шану тим, хто «положив серце й душу за нашу свободу», а ще, вшанувати тих батьків, які ніколи не дочекаються сина, ту дружину, яка ніколи більше не зможе обійняти свого чоловіка, ту дитину, яка вже ніколи не побачить татової посмішки. Їм доводиться жити з цим болем щодня.
Цьогоріч ця трагічна дата припала на понеділок і у нашій бібліотеці зібралися небайдужі жителі села, щоб віддати шану тим героям, які увійшли до Небесної Сотні і журавлиним ключем полинули у вирій вічності, ставши Ангелами-охоронцями.
Захід розпочався із тематичного вступу бібліотекаря, після чого у читальному залі поблизу тематичної виставки літератури було запалено свічу пам’яті. Далі запанувала хвилина мовчання на честь безневинно убієнних Героїв.
Завдяки безмежним Інтернет-ресурсам, присутні слухали сумні розповіді учасників та очевидців тих подій, затамувавши подих пригадували усю хронологію зимових подій 2013-2014 років. Важко було стримувати емоції: грудка печалі, застрягала у грудях, а образа і почуття несправедливості лягли  тяжким каменем на серці.
Згодом, учні поіменно пригадали всіх загиблих земляків Волині із Небесної Сотні, а саме: Василя Мойсея, Олександра Бадера, Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича, Юрія Сидорчука, Івана Тарасюка, Віктора Хом’яка.
До речі, через півтора року після трагічних подій на Майдані на могилі Василя Мойсея з’явилася скульптурна композиція «Волинські Герої Небесної Сотні». Урочисте відкриття пам’ятника відбулося у Луцьку 23 серпня на меморіальному комплексі «Вічна слава».
Закінчилася година пам’яті під звучання тривожної і жалісливої народної пісні "Пливе кача" у виконанні "Піккардійської терції", яка стала гімном-реквіємом за Героями Небесної Сотні.
 
Боляче освідомлювати, але трагічних сторінок історії неможливо переписати. Героїчна сотня відважних людей, які загинули за правду та свободу, показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Їх імена, вчинки та подвиг вже навіки вписані в історичну та навіть художню літературу для дітей та дорослих, бо своїх Героїв мають знати всі.
Все, що ми можемо зараз – зробити так, щоби жертва цих українців не була даремною. Сьогодні варто згадати про всіх, хто віддав своє життя впродовж останніх років. І згадувати надалі, завжди, хоча б для того, аби не допустити чогось подібного в майбутньому. 
Адже, ці події багато що прояснили, відкрили багатьом очі, розставили все по своїх місцях. І якщо правильно скористатись цим досвідом, ми зможемо побудувати незалежну, процвітаючу, сильну державу Україну.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар