пʼятницю, січня 30, 2015

День пам'яті Героїв Крут



        29 січня 1918 року… Ця дата ознаменувала відлік нового духовного злету української нації, який майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. 
     Адже, саме того дня, відбулося збройне зіткнення поблизу залізничної станції Крути. Кількасот студентів і бійців вільного козацтва прийняли нерівний бій із Червоною гвардією Радянської Росії, яка значно перевищувала своїх супротивників кількістю, бойовим потенціалом і досвідом.
Молоді українські бійці мужньо відбили кілька атак супротивника, під час яких зазнали значних втрат. В свою чергу, більшовики теж зазнали чималих втрат і не змогли того ж дня повністю знищити основні українські сили і продовжувати наступ на Київ.
     Згодом, коли зібралися усі українські підрозділи, з'ясувалося, що під час бою в полон потрапив розвідувальний звід (близько 30 осіб). Відступаючи у сутінках, студенти втратили орієнтир та вийшли прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями. За свідченнями очевидців, з студентів спочатку знущалися, а потім розстріляли. Перед неминучою смертю хтось перший почав наспівувати гімн «Ще не вмерла Україна» і решта студентів підтримали цей спів. Цей факт ще раз доводить, як сильно любили молоді загиблі Герої свою країну і найменше, що ми можемо зробити для них, це завжди їх пам’ятати і віддавати належну шану.
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу,
Повік Вкраїні не забути!
    Щоб привернути увагу сучасного молодого покоління до самовідданого і жертовного подвигу, який здійснили українські юнаки під Крутами, наші юні відвідувачі могли ознайомитись не лише з представленою тематичною літературою бібліотечного фонду, а й переглянути підготовлений документальний фільм «Герої України. Крути. Перша Незалежність». 
 Історію України не можливо переписати чи змінити, але її потрібно добре знати, щоб з честю жити далі. Тож, запрошуємо до перегляду даного фільму також всіх бажаючих користувачів та відвідувачів нашого блогу (посилання http://youtu.be/5W4bCPJY_p0).

    Схилімо свої голови перед світлою пам’яттю молодих лицарів, які того далекого січневого ранку віддали своє життя заради Батьківщини. Збережемо про них вдячну пам’ять на віки вічні!
Слава, слава Україні і її народу,
Що своїм життям безцінним захищав свободу,
Що довідну самостійність розумом відстояв,-
Тричі слава Україні і її героям!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар