З давніх часів, відомо,
як ревно захищають і бережуть українці традиції свого народу, як щиро
вірять у прикмети, намагаючись дотримуватись їх та передавати нащадкам. Особливо
серйозно до таких вірування люди відносяться у великі церковно-релігійні
свята.
Належне
різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних
і матеріальних приготувань. Вечір
цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір’ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.
Це один з найбільш шанованих днів
для всіх християн – і східного, і західного обрядів – та одне з найважливіших
родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу
затишку, достатку та злагоди.
Не ознайомити своїх читачів
із найважливішими звичаями та порадами на передодні Різдвяного Святвечора, було б неправильно.
Тож, ми підібрали для вас найголовніші з
них, – читайте, записуйте та запам’ятовуйте,
закликаючи добро та щастя:
·
У Різдвяний Святвечір
(6 січня) – переддень великого свята Різдва – весь день постять («до першої зірки»). Різдвяну
вечерю прийнято починати тільки після того, як на небі спалахне перша зірка.
· Всі члени родини повинні бути вдома. Кажуть, якщо в ніч з 6 на 7
десь заночувати, то цілий рік будеш блукати по світу.
·
Якщо хтось із родини не встиг до Святої вечері, його тарілку
також кладуть на стіл. Після трапези їжу зі столу не прибирають.
·
Перед початком
святкової вечері потрібно нагодувати всіх тварин, а вже потім вечеряти самим.
·
На стіл під скатертину ставлять сіно та на чотири
кути столу по голівці часнику – «щоб злу силу відігнати».
·
Зустрічати Різдво у
буденному одязі – до бідності.
·
У Різдвяний Святвечір
у багатьох будинках запалюють свічки, каміни, а у вогонь кладуть дерев’яну
колоду, заздалегідь обмазану медом і посипану хлібними зернами. Вогонь намагаються
підтримувати усі Святки аж до Старого Нового року. Вважалося, що таке вогнище притягує у дім не лише тепло, а й багатство. Обов’язково потрібно запалити
особливу свічку на честь покійних родичів – тоді вони допоможуть
у новому році.
·
Уся сім’я збирається
за столом, а якщо запрошують гостей, то загадують про удачі і біди на весь рік,
зустрічаючи першого гостя. Саме з ним пов’язують після усі події, що
трапляються в новому році. Тому на Різдво завжди намагалися запрошувати тільки
найближчих людей, які можуть принести щастя.
·
До різдвяного столу
печуть пиріг з вкладеною в нього монетою (чи родзинкою, горошиною перцю,
горішком і т. д.). Хазяїн будинку ділить пиріг, і щасливим буде той, кому
дістанеться шматок з сюрпризом.
·
Коли в ніч перед
Різдвом годинник б’є дванадцять разів, треба відкрити усі двері навстіж, щоб
вигнати злих духів.
·
Як тільки годинник
проб’є дванадцять, голова сім’ї повинен відкрити вікно, щоб впустити Різдво, а
з ним щастя, удачу, благополуччя.
На Різдво забороняється:
·
шити, вишивати,
в’язати, пришивати ґудзики, щоб ніхто з рідні не втратив зір;
·
робити щось по
господарству: прибирати, мити, прати, підмітати, щоб рідні не торкнулося
нещастя;
·
втрачати яку-небудь
річ, щоб не було збитків у новому році;
·
упускати дзеркало, щоб
не було біди;
·
не можна і сваритися в
цей день, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно
і в хаті, і поза хатою;
·
чужим жінкам входити у
будинок першими;
·
з Різдва до Хрещення
вважалося гріхом полювати в лісі – з мисливцем може статися нещастя.
Народні прикмети про
погоду:
·
Який день Різдва,
такий і на Петра (12 липня), бо як по Різдвові, так і по Петрові.
·
Як за два тижні перед
Різдвом рясний іній, то перед Петром буде на гречці рясний цвіт.
·
Замети високо набило –
до хорошого року.
·
На деревах рясний іній
– озимина дасть добрий урожай.
·
Якщо на Різдво буде
багато бурульок понад стріхою, то вродить ярина, особливо ячмінь.
·
На Різдво йде сніг – заврожаїться
озимина.
·
Якщо сонячний день –
дорід на хліб.
·
Якщо 7 січня тепло,
весна буде холодною.
·
На Різдво завірюха –
бджоли добре роїтимуться.
Вірити у всі ці
повір’я чи дотримуватись цих умовних правил, – справа кожного. Але,
спробуйте прислухатись хоча б до деяких з них, і можливо тоді, ваше життя зміниться
на краще.
Немає коментарів:
Дописати коментар